În aşteptare: schimbarea la faţă a mediei.

4 ianuarie 2009 at 19:13 4 comentarii

Dacă există valoare e doar fiindcă oamenii au pus-o-n toate locurile unde ea există prin consens. Dacă oamenii se supără și n-o mai recunosc valoarea dispare(bloggerul filadel)

Alina Mungiu afirma în aprilie 2008, că „Opinia noastra publica la aceasta ora(..) este complet contrafacuta, cu mijloacele propagandei negre, de la agenda la lideri de opinie.”

Nu era o noutate constatarea asta, doar că nu fusese spusă tranşant şi public.

Contrafacerea a atins dimensiuni groteşti abia in toamnă. Probabil că era nevoie să fie atins punctul critic pentru a se stârni, însfârşit, reacţia de respingere sănătoasă a continuării experimentului de îndobitocire a opiniei publice. Astfel că, în prezent, de la o zi la alta curentul anti-media ia amploare(cu excepţia săptămânalelor şi a revistelor specializate, de nişă, cu target stabil). Neîndoielnic că manipulările grosiere, stilul rudimentar uneori mârlănesc, maniera antideontologică, cameleonismele şi reflexele dictatoriale cuplate cu servilismul evident faţă de patroni au produs o rezistenţă care creşte în intensitate de la o zi la alta. Cum opoziţia din interiorul sistemului e aproape inexistentă, reacţia de respingere vine dinspre consumatorii de presă, în primul rînd bloggeri. Paradoxal chiar si bloggeri cu opinii politice diferite se întâlnesc în adversitatea comună trezită de ipocrizia acestei aşa-zise puteri democratice care şi-a tradat într-o măsură inacceptabila sensul, rostul de a exista. Ce va urma? Greu de spus cum îşi vor asigura subzistenţa fără aportul generos al patronatului care aşteaptă rezultate pe măsură! Probabil, pe modelul de succes al otv, cancan, libertatea, click, va lua amploare tabloidizarea. Sigur că excesul de asemenea marfă va duce la eliminări aşa cum se întâmplă cu unele emisiuni penibile de televiziune. Altele vor continua sa se prostitueze până se vor umple de bani şi de boli. În fine, se va produce şi o selecţie, dacă nu pe criterii principiale, cel puţin din oportunism. Poate că după o vreme o să apară şi un brand jurnalistic recunoscut şi longeviv aşa cum există în fiecare ţară în care democraţia nu e la mâna şi portofelul mogulilor. În situaţia de acum aşa ceva pare tot atât de îndepărtat precum intrarea cercetării universitare româneşti în circuitul internaţional, al publicaţiilor ştiinţifice, de prestigiu, recunoscute.

Entry filed under: 7301634. Tags: , , , , , .

Tonomania În aşteptare: schimbarea la faţă a societăţii civile.

4 comentarii Add your own

 • 1. filadel  |  4 ianuarie 2009 la 20:53

  Mă gîndesc cum am putea opri nu tabloidizarea presei ci diseminarea cu bună ştiinţă şi voinţă a minciunii generalizate, a deturnării sensului cuvintelor, a mistificării realităţii, a nesimţirii faţă de bunul simţ, a ignorării oricărei deontologii profesionale. Nimeni nu suferă nimic de pe urma fărădelegii fără limite la care sîntem condamnaţi zi de zi. Nimeni nu plăteşte pentru minciunile sale. Într-un stat de drept aşa ceva este inimaginabil şi acum încerc să gîndesc normal deşi nimeni nu-mi dă voie.

  La mulţi ani, Nora!

  Apreciază

 • 2. noradamian  |  4 ianuarie 2009 la 22:16

  filadel,
  Eu cred ca dezamăgirea aproape generală privind acest mod de a face jurnalism a crescut constant si acum a atins punctul critic.
  O marfă uzată moral care nu se mai vinde va forta o schimbare de optica(nu si de caracter)a comerciantilor!(De deontologie profesionala e inutil să le amintim).
  Cat despre mistificări şi minciuni, din pacate nu pot fi sanctionate decât de atitudinea consumatorilor(cititorilor)
  Oferta media nu se va schimba decat prin schimbarea de optică a consumatorilor.Iar aici se poate face cate ceva. Ne mai gândim. 🙂

  La multi ani, filadel!

  Apreciază

 • 3. Tio  |  5 ianuarie 2009 la 01:06

  Ce ne facem cu tine ca tu scrii prea bine Nora? 😉

  Dezamagire ta e din pacate permanenta. Nu poti pretinde de la mass-media, ei bine … teoretic si moral poti…, sa-si asume un rol pe care nu-l vrea si pe care aproape nimeni nu-l mai face in jurul lor. Totul se reduce la mecanisme de piata:cerere si oferta.
  Sa iasa banu. Si atunci ai fie Cancan, ca asa vrea consumatorul, fie presa politica ca la balamuc, ca scandaluri si defaimari tot o forma de spectacol e…., si 0% jurnalism de investigatii. Ce vrei tu si ce ar fi nevoie s-a consumat natural, in tari normale, de pe la +1800 dar a ajuns si acolo la Fox News si asemanator.

  Apreciază

 • 4. noradamian  |  5 ianuarie 2009 la 01:27

  Tio,
  cred si sper ca ai deschis un subiect de interes in legatura cu posibilitatile de asociere a bloggerilor si comentatorilor.
  Pe termen lung eu sunt, insa, mai interesata de societatea civila
  .O SC slaba e terenul ideal pentru abuzuri politice si coruptie, indiferent ce partid e la putere.

  Jurnalismul de investigatii presupune munca, stres, pericole, chiar!
  E mult mai simplu sa barfesti, sa mistocaresti si pentru asta sa te mai si plateasca patronul. 😦

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

 • 930.682 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te altor 1.449 de urmăritori

Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

 • 930.682 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Feed-uri


%d blogeri au apreciat: