Lupte sumo: mogulii presei versus statul român.

10 martie 2009 at 13:56 4 comentarii

Lupte grele! Unde au loc?… Tot în arena presei autohtone, doar nu la Soare-răsare. Îndemnul la fair-play al mogulilor cotidianului, al trustului ziarului de „moravuri grele„, al prietenilor „adevărului” lui buşcu & company, se articulează perfect cu „vorbele grele” ale altui luptător de elită practicant al acest sport cu rădăcini tradiţional totalitariste locale. Chiar dacă acela joacă altfel, la alt club. Emisiunea comandată de „Cotidianul”, la vitrina Media, a Realităţii-Caţavencu proprietate a familiei, alături cu Adevărul, a dovedit perfect luni, 9 martie, dimineaţa, dacă mai era nevoie, că luptele sumo se duc în condiţii din ce în ce mai dramatice, pe măsura depunerii de osânză pe fesele şi burţile mogulilor. Asta a remarcat-o chiar domnul Vântu, un spirit olimpiano-pragmatic feneist cu mari succese de proprietar de club sportiv. Probabil că obedienţa obezilor pe seama cărora a lăsat clubul a depăşit un punct critic, deranjant de-acum, pentru un spirit sportiv ca al dumnealui. Sau ca al patron-luptătorului de la „Adevărul”. Aşa că recomandările şi încurajările mogulilor se adresează de astă dată, adversarului stat! Statului şi nu luptătorilor cu sigla de jurnalişti pe tricouri, angajaţi să topească grăsimea, câtă mai există, de pe burta acestui luptător ajuns un slăbănog, deci pe cale să fie descalificat. Şi atunci…cu cine să mai fie susţinute meciurile?…Fără adversari care să se apere, cum să mai reziste cluburile? Să însceneze, măcar, că fac presă? Că în presa asta mai există atitudine etică? Uneori şi victoriile produc probleme. Îndopaţii mediei sunt în pericol! Lipsită de susţinerea cititorilor validarea minciunilor şi a hoţiei nu mai are valoare. E nevoie de tehnici mai perfecţionate de luptă pentru a nu lăsa să scape din gheare, prostimea. De acum aproape trei ani ar fi trebuit alte forme de luptă! Bumerangul atacului „suspendarea”, se vede treaba, i-a prostit definitiv. În buzunare au băgat, dar în cap, nimic! Cu aceleaşi chiştoace „anti-basescu” fumate şi re-fumate, ce să se aleagă de presă? Cu pistol şi-n bocanci, aşa cum face exerciţii de expirare de ani buni redactorul cotidianului, coordonator de joc? „Poate la carnaval, stimate domn”! „Partizanatul moral”, „echidistanţa”, roluri dificile, cer o subtilitate pentru care băieţii deştepţi de la cluburi par să fie depăşiţi de cititorii lor mai inteligenţi şi sătui peste cap de teatru pe tomberoane. Până şi un becali ar râde de toată comedia! Curat-tragedie, coane vântu! Dom patriciu! Un singur om să fie mai credibil decât forţele reunite ale cremei cluburilor de presă? Şi asta chiar când le ieşi în cale, spre Cotroceni, un dop de copilă numai bun să faci din ea o bombă…

Entry filed under: 7301634. Tags: , , , , , , .

Martie în Israel. Luna roşie. Martie în Israel. Pe unde s-o iau spre mare?

4 comentarii Add your own

 • 1. hultanul  |  10 martie 2009 la 17:44

  Forta mass-media este data de credibilitatea acesteia. Presa poate fi si este un mijloc de divertisment, neavand pretentia si neurmarind dezbaterile care privesc interesul public. In cazul acesta, presa este doar o afacere, prin care se urmareste realizarea profitului. In cazul marilor trusturi de presa romanesti profitul reprezinta un element irelevant in ceea ce priveste decizia de a se investi intr-un ziar sau televiziune. Ceea ce se urmareste este o cat mai mare influenta la nivelul tuturor structurilor statului. Care mai este rolul ziaristului intr-o astfel de structura? Cei mai destepti si mai lipsiti de scrupule se orienteaza. Nu au nevoie sa li se spuna ce sa scrie sau pe cine sa loveasca. „Nealiniatii” sunt eliminati unul cate unul sau sunt determinati sa plece. Strategia are succes pe termen scurt. Eliminarea vocilor incomode poate da satisfactie dar nu vor aduce cititori in plus. Credibilitatea presei are de suferit iar o data cu pierderea credibilitatii scade si capacitatea de a influenta spatiul public.
  Studiu de caz: care mai este importanta politica a trustului Intact, daca dupa o campanie de patru ani, PDL a devenit cel mai important partid politic din Romania iar Traian Basescu nu are inca un contracandidat capabil sa-i faca fata in alegeri.
  La un moment dat am spus ca eu cred sincer in oameni. Realitatea nu poate fi deformata sau cosmetizata la nesfarsit.

  Apreciază

 • 2. noradamian  |  10 martie 2009 la 18:01

  hultanul,

  „care mai este importanta politica a trustului Intact, daca dupa o campanie de patru ani, PDL a devenit cel mai important partid politic din Romania iar Traian Basescu nu are inca un contracandidat capabil sa-i faca fata in alegeri.”

  Asta e o realitate care pe noi ne susţine, dar pe care ei continuă s-o ignore. Probabil ca nu mai pot iesi din cercul in care s-au inchis.
  E asemenea unui profesor aflat în permanent in conflict cu proprii elevi, care nu mai are nici un credit la clasa si care, in loc sa-si examineze comportamentul, continua sa-şi admonesteze elevii, să-i socoteasca prosti si sa-i umileasca. Ori sa recurga la manevre de manipulare care-l decredibilizează si mai mult.
  O astfel de politica de presa probabil, îi va duce de tot in jos.
  Totusi faptul că suntem din ce in ce mai privati de valoarea morala, de bunăcredinta şi de talent, în ceeace continua sa se numeasca presa, e trist si tot mai greu de inghitit.

  Apreciază

 • 3. bibliophyle  |  11 martie 2009 la 00:21

  nora, salut
  mai fata ai un talent publicistic superb. Curge bine si argumentat, o placere, hai la treaba, trebuie sa incepi sa o faci mai mult si mai sus 🙂

  Cat despre subiect fiecare cuvant sapat in stanca. Vad ca hultanul stie sa scrie la fel de bine pe cat fotografiaza.Bravo Hultanule 😆

  Apreciază

 • 4. noradamian  |  11 martie 2009 la 00:45

  Multumesc de incurajare, bibliophyle,
  🙂
  chiar ma pregateam de culcare!…

  Noapte buna!

  🙂

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

 • 930.924 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te altor 1.451 de urmăritori

Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

 • 930.924 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Feed-uri


%d blogeri au apreciat: