Angela Bratsou: Toamna
22 octombrie 2009 at 14:08 noradamian 82 comentarii
Postat de angel în „biblioteca din chioşc”
Dupa cateva ploi scurte si involburate, natura greceasca s-a trezit la viata. Iarba a rasarit din nou, pomii au dat in frunze noi, alaturi de cele galbene, rosiatice si gri …verdele lor , crud se zice parca, e semn de vigoare. La Gardiki , la peste 1100 de metri inaltime, toate acestea se repeta an de an. Si noi, an de an ne bucuram de ele. Acum mergem sa facem gemuri de prune si mere cu gutui. Obligatoriu, munca se face in bucataria de vara, de la parterul casei, in cazan mare de arama, pus pe foc in soba de metal… Tot invartind cu liguroiul, mancam nuci proaspete si castane coapte. Toate din gradina noastra. In casa noastra atat de tacuta de obicei, acum e muzica vesela si lumina multa. Sunt multi cei care, ca si noi, vin acum sambata si duminica in sat. Unii, ca noi, sa faca bunatati-peltele sau tuica sau vin. Altii, cei mai multi-la vanatoare… Asa ca la localul de peste drum avem parte de tot feluri de mancaruri din vanat-e drept, delicioase. Ne infruptam, cu obrajii rosii: nu se stie daca de rusine ca dam la o parte principiile sau de frig si buna dispozitie… Dupa bucate gustoase, desigur, vizita la amicii (sau amicele??) mele, veveritele. Ma asez pe buturuga veche, pusa pentru mine aici de unchiul Vanghele, din primul an al sosirii mele. E tronul meu si ma asteapta, inca. Dupa 5-10 minute de tatonare, apar in fine, sa-si primeasca, cu demnitate, darurile aduse din Atena: zahar cubic si bomboane… Le primesc, dispar cu ele, le depoziteaza , ele stiu unde. Revin, ma inspecteaza si, pentru ca am fost darnica, imi intorc darurile: se lasa fotografiate, pozand ca niste primadone… Inga apare din vale, i-am lipsit, desi a fost cu barbatii pe varf de munte. Vine sa-mi povesteasca ce-a vazut, dar, ce tupeu! Clipa de basm se destramă sub avalansa de latraturi a Ingai. (Pointer-ul din ea face ceea ce ii dicteaza instinctul.) Prietenele veveriţe, ofensate, pleaca (cu coada la spinare…) Victorioasa, Inga ma paraseste, in cautare de noi subiecte de disputa. Stie ca timpul e scurt si vrea sa le apuce pe toate…
Deliciul este insa placinta cu dovleac. Cu foi multe si subtiri, de baclava, cu branza si stafide si mult miez de dovleac… Am invatat s-o fac de la soacra mea si acum sunt gata sa predau stafeta… Astept inca, nu am cui deocamdata… Tot la parter este si camara: o camera imensa cu butoiasele pentru vin si tuica, cu mesele pe care stau dovlecii, merele si gutuile in asteptarea jertfei. Cu dulapul in care stau aliniate borcanele de gemuri, miere, manunchiuri de ceaiul grecesc-verde cules de pe mosii, de rigani parfumat… Am pastrat aici si cateva talangi de la ceva capre care au existat in curte, dar pe care nu le-am prins. Ca si magarul, pe care l-am prins inca si care era doar decorativ, nu muncea. Tot aici am si tubul de lemn in care se facea untul in casa, din laptele de la capre. Si tot aici sunt aduse , in panerase, alunele de padure, murele si ciupercile. Miroase a bogatie, a aer rece, a foc… Seara se face foc in casa buna-de la ‘’etaj’’, pentru ca de la 25 de grade la amiaza, seara se ajunge la 10-15 grade…. Se face foc in semineul din camera de zi. De aici, aerul cald incalzeste la randul sau apa din caloriferele ce trec prin toata casa… Dar cel mai placut e seara la gura semineului, cu ceai si placinta de dovleac, sa asculti muzica si sa citesti. Miroase a rasinoase arse si trosnesc conurile puse intre lemne. Afara stelele sclipesc ca niste felinare mari si lumineaza drumul cunoascut dar pustiu deja… Ma culcusesc sub pilota de puf de gasca si atipesc ascultant Vivaldi… Miine, ne intoarcem la ‘’civilizatie.
Entry filed under: 7301634. Tags: Biblioteca din chioşc..
82 comentarii Add your own
Lasă un răspuns
Trackback this post | Subscribe to the comments via RSS Feed
1.
tibi | 22 octombrie 2009 la 19:44
servus
VaaaI ce frumos povestesti draga angel! 🙂 Superb !
ApreciazăApreciază
2.
luminita | 22 octombrie 2009 la 19:45
Angela,
dupa impresiile de calatorie ale lui tibi si dupa tusele adaugate de skorpion ,
dupa comentariile incantatoare ale altei cunoscatoare a Eladei- clemy,
iata ca vii si tu sa aduci un plin de savoare si culoare GRECIEI .
MINUNAT !
O invitatie la calatorie mai convingatoare decat cea reusita de voi nici nu se putea .
ApreciazăApreciază
3.
tibi | 22 octombrie 2009 la 19:48
salve lumi
🙂
Nu te-am mai vazut de mult! Stiu ca ai treaba! Asa ca mult spor ! 🙂
ApreciazăApreciază
4.
noradamian | 22 octombrie 2009 la 19:49
Salut angel, salut gradinari!
Angel, postarea asta cu aromele toamnei de pe inaltimile grecesti se-nrudeste cu toamna cu livezi si vii de pe dealurile transilvane. Cel putin eu asa o simt.
🙂
ApreciazăApreciază
5.
noradamian | 22 octombrie 2009 la 19:50
servus lumi, tibi 😀
Am scris cam in acelasi timp toti trei si am simtit cam la fel, citind textul minunat al angelei…
ApreciazăApreciază
6.
noradamian | 22 octombrie 2009 la 19:52
… O atractie speciala a acelor locuri binecuvantate, insa, imi pare inviorarea naturii după pârjolul verii adusa de aerul mai racoros si mai proaspat al toamnei… 😀
ApreciazăApreciază
7.
tibi | 22 octombrie 2009 la 19:55
servus nora
Bineinteles ca am simtit cam la fel! La minunatiile astea, cum sa stai ca lemnu’ ? 🙂
Mai si ce bine mai povesteste de podu’ cela plin de toate bunatatile! si de dragele veve si de Inga. Cred ca am vazut case de soiul descris de Angel. Nu sint viloaiele alea hidos de labartate, sint strict functionale si cochete foc ! 🙂
ApreciazăApreciază
8.
noradamian | 22 octombrie 2009 la 20:04
tibi, uite diferentele astea spun multe! Nu numai despre cine sunt aceia care-si inalta fortaretele kitsch pe unde apuca, nu numai despre cum se obtin asemenea sume uriase de catre autoelitele tranzitiei ci si despre lipsa bunului simt, al masurii si al culturii.
ApreciazăApreciază
9.
clemycali | 22 octombrie 2009 la 20:07
Buna seara, buna seara.
@Angel, minunt tablou. Din pacate eu am cunoscut indeaproape doar Atena in toate anotimpurile ei. Mai putin muntele. Tocmai de asta am citit pe nerasuflate ce ai scris tu.
Toamna de aici din California imi aduce aminte de toamna greceasca. Nostalgii. 🙂
ApreciazăApreciază
10.
fini | 22 octombrie 2009 la 20:08
Luminiţei,pasăre rară-treicântece.
ApreciazăApreciază
11.
fini | 22 octombrie 2009 la 20:09
ApreciazăApreciază
12.
fini | 22 octombrie 2009 la 20:10
ApreciazăApreciază
13.
tibi | 22 octombrie 2009 la 20:11
nora
Diferenta dintre greci si noi, este ca ei au fost mari producatori de cultura; asta cred eu. Ei formeaza unul dintre cele mai importante centre de cultura, din Europa si din lume, pe cind noi am fost mereu, numai la periferia culturii; nu doar ca nu producem bunuri social-culturale de soi, dar le copiem ca forme fara fond si pe acelea care au produs bunastare si civilizatie prin alte parti.
ApreciazăApreciază
14.
tibi | 22 octombrie 2009 la 20:15
Mai oameni buni, ce-are oltenasu’ asta-n voce, de-mi dau lacrimile cind il ascult ?
ApreciazăApreciază
15.
noradamian | 22 octombrie 2009 la 20:17
clemy, fini, salut!
Uite ca si la noi s-a-mblanzit a azi vremea! Sper sa fie o toamna calda si frumoasa, plina de rod… 🙂
ApreciazăApreciază
16.
noradamian | 22 octombrie 2009 la 20:19
tibi, e daruit, ii place sa ghiersuiasca, cum spune fini… 🙂
ApreciazăApreciază
17.
tibi | 22 octombrie 2009 la 20:21
seara buna fini
seara buna clemycali
🙂
ApreciazăApreciază
18.
tibi | 22 octombrie 2009 la 20:24
asa e nora
e daruit cu har ! E un artist veritabil ! emotioneaza pentru ca se joaca lejer, cu vocea si cu viersurile sale, direct pe coarda sufletului omenesc…
ApreciazăApreciază
19.
clemycali | 22 octombrie 2009 la 20:29
@tibi, relativ corecta observatia ta. Dar daca grecii au produs la un moment dat o mare cultura, si chiar azi, au din cand in cand personalitati artistice de mare valoare, noi, romanii, ne-am situat mai intotdeauna in afara curentelor culturale importante. In plus, noi nu stim sa ne raliem in jurul acelor personalitati care reusesc sa se impuna pe scena internationala. Noua ne place sa ne mandrim cu Brancusi, cu Ionesco, cu Eliade, cu Andrei Serban, cu Herta Muller, etc dar ne facem ca uitam modul in care au fost tratati in Romania. Si nu doar in timpul regimului comunist, ci si in perioada interbelica si chiar acum dupa 1989.
ApreciazăApreciază
20.
noradamian | 22 octombrie 2009 la 20:32
clemy, ai pus punctul pe i! Trist e ca si de acum-nainte ma-ndoiesc ca s-ar schimba aceasta mentalitate… 😉
ApreciazăApreciază
21.
tibi | 22 octombrie 2009 la 20:33
@clemycali
Asta am afirmat si eu la o tema de a mea :
„Stiu insa si sint dureros de constient de faptul ca avem noi romanii un talent probabil fara egal in lume : ostracizam valorile in devenire pina acestia isi iau lumea in cap, dar o data ce acestia ajung in plan profesional la reusita notabila, ii revendicam ritos : CUTARE SI CUTARE SUNT ROMANI ! ”
As spune ca mai ales acum, marginalizam valorile tocmai ca sa plece!
ApreciazăApreciază
22.
fini | 22 octombrie 2009 la 20:37
Angel e o încântare povestirea ta!
Pentru tine trei cântece:
ApreciazăApreciază
23.
clemycali | 22 octombrie 2009 la 20:38
@tibi, de multe ori ma gandeam, meditam pe marginea unui studiu al unui psiholog american, si mi-a venit ideea ca probabil romanul are o gena masochista in el si ca isi proiecteaza frustrarile sexuale, care din ratiuni de pudoare nu pot fi rezolvate in dormitor, in arena publica si de aici comportamentul absolut schizofrenic al romanilor care se mandresc in realitate cu ceea ce nu au si care prefera sa fie abuzati psihologic de tot soiul de politruci de trei lei.
ApreciazăApreciază
24.
fini | 22 octombrie 2009 la 20:38
ApreciazăApreciază
25.
fini | 22 octombrie 2009 la 20:39
ApreciazăApreciază
26.
luminita | 22 octombrie 2009 la 20:39
fini,
multumesc pentru cantece !
La buna revedere !
ApreciazăApreciază
27.
noradamian | 22 octombrie 2009 la 20:43
clemy,27, interesanta teoria la care faci trimitere! Si plauzibila, se vede… 😉
ApreciazăApreciază
28.
noradamian | 22 octombrie 2009 la 20:43
fini, cantece de luminat sufletul! TKS! :
😀
ApreciazăApreciază
29.
tibi | 22 octombrie 2009 la 20:44
clemycali
Eu as spune mai degraba ca altceva este la mijloc, si anume domnia incompetentei la toate nivelurile in toate timpurile. Odata ajunsi in virf, incompetentii fac orice sa ramina acolo si de asta ii alunga pe cei competenti : ar reiesi imediat impostura la iveala. Plus sistemul clientelar si de nepotisme care functioneaza fara gres de secole. Parerea mea !
ApreciazăApreciază
30.
clemycali | 22 octombrie 2009 la 20:48
@tibi, domnia incompetentei este absolut devastatoare si are un rol covarsitor in mlastina in care ne tot taraim. Si nu e vorba doar de ultimii 20 de ani. Ieri parca citeam fragmentul din Eminescu care curatat de toate arhaismele folosite in text este la fel de valabil si astazi.
ApreciazăApreciază
31.
clemycali | 22 octombrie 2009 la 20:51
Si ptr ca e toamna si suntem melancolici. 🙂
ApreciazăApreciază
32.
clemycali | 22 octombrie 2009 la 20:51
ApreciazăApreciază
33.
fini | 22 octombrie 2009 la 20:52
ANCORA până pe la orele 22. Vă citesc atunci. 🙂
ApreciazăApreciază
34.
fini | 22 octombrie 2009 la 22:03
Angel,
pentru că seara îţi place să asculţi Vivaldi la gura sobei,propun
concertul pentru flaut „La Notte” cu instrumente de epocă:
ApreciazăApreciază
35.
fini | 22 octombrie 2009 la 22:04
ApreciazăApreciază
36.
fini | 22 octombrie 2009 la 22:06
Pe post de ” NOAPTE BUNĂ!”
ApreciazăApreciază
37.
fini | 22 octombrie 2009 la 22:07
ApreciazăApreciază
38.
fini | 22 octombrie 2009 la 22:10
Pentru că astăzi este o zi grea pentru mine,arunc ANCORA şi vă doresc cu drag
„NOAPTE BUNĂ!” 🙂
ApreciazăApreciază
39.
clemycali | 22 octombrie 2009 la 22:38
@noapte buna fini. Ne citim maine. 🙂
ApreciazăApreciază
40.
tibi | 22 octombrie 2009 la 22:46
noapte buna fini
🙂
ApreciazăApreciază
41.
orangeskorpion | 22 octombrie 2009 la 22:54
NORA, este adevarat????????????
„Primarul – şase case“ are ambiţia să radă Pădurea Dumbrava din preajma Muzeului Astra pentru a face un ştrand de 55 milioane de euro în buza unui cartier rezidenţial de lux. Coaliţia KAZ-GRIVCO-FNI (PNL-PSD-PC-UDMR), involuată de la 322 la 252, se ambiţionează pentru menţinerea lui Klaus Johannis într-o poziţie nelegală de candidat la funcţia de prim- ministru al Romåniei. Beneficiar al unei campanii de propagandă moguliană de tip Potemkin, dacă îi dai jos spoiala „primarului-minune“ rămåne o ruină morală plină de putreziciuni şi mucegaiuri. De altfel, aceasta a fost şi formula prin care s-a remarcat în Sibiu, luånd ochii lumii cu zugrăveala faţadelor pe principiul „afară-i vopsit gardul, înăuntru’ leopardu’“.
După ce în trecut a fost investigat pentru mijlocirea dubioasă a unei operaţiuni de trafic de copii (vezi ancheta video pe site-ul ziarului „Curentul“), pe plan local a reuşit rapid să-şi asigure tăcerea presei, care, totuşi, pe långă „Johannis – şase case“, l-a poreclit şi „Primarul-BMW“, după plăcerea sa de a deţine ultimul model al maşinii germane, pe care şi-l etalează sfidător în Piaţa istorică din Sibiu. De altfel, Johannis este singurul cetăţean sibian – de fapt al Romåniei – care are acest drept, conferit de… primar, adică de el, prin „ordin verbal“. Asta n-ar fi nimic însă, pe långă tunurile pe care le pregăteşte acum „primarul-premier“. O publicaţie locală care nu a cedat mafiei zonale, „Dacii liberi“, compusă din ziarişti membri ai Ligii Jurnaliştilor Sibiu, relatează cu lux de amănunte despre afacerile „a doi mari jucători imobiliari sibieni“: primul – primarul Klaus Johannis, al doilea – un om de afaceri local. După ce şi-a propus să våndă stadionul Voinţa din centrul Sibiului cu numai 96 euro/mp, primarul Johannis îşi dezvoltă acum aptitudinile imobiliare. Cei doi proiectează în conivenţă cartiere rezidenţiale şi parcuri de distracţie tocmai în Pădurea Dumbrava, chiar în proximitatea a două centre de maxim interes turistic: Muzeul în aer liber ASTRA, cel mai important muzeu de artă şi tradiţie romånească, distins cu nenumărate premii internaţionale, şi comuna Răşinari, localitate istorică, unde s-au născut şi filosoful Emil Cioran sau poetul şi omul politic Octavian Goga.
Ciudăţenia face că primarul s-a trezit că este cazul să radă o bună parte din Pădurea Dumbrava pentru a face loc pentru o scăldătoare. Proiectul „ştrand municipal – Zonă de agrement“ ar costa nici mai mult, nici mai puţin decât 55 milioane de euro, preţ de criza.
De fapt, ciudăţenia – care ar merita să intre de-acum în atenţia DNA – este ridicată la pătrat printr-o nouă ştire de interes naţional. Lipit de ştrandul primarului, un magnat din Top 300 lansează un proiect simultan, tot în Dumbrava, tot în buza Muzeului ASTRA, cu riscul de distruge nu numai pădurea, ci şi giuvaierul culturii şi tradiţiilor romåneşti: un cartier rezidenţial de lux care prevede şi cåteva blocuri-turn de 17 etaje (!).
Firul afacerii şi eliminarea profesorului Bucur
Deşi par lipsite de legătură, cele două investiţii de zeci de milioane de euro sunt legate, ombilical, de câteva aspecte ce pot fi uşor sesizate: 1. În primul rând, cartierul rezidenţial are nevoie
de infrastructură. 2. Apoi, cartierul magnatului trebuie să se racordeze la o reţea de gaze, canalizare, apă etc, pe care proiectul primarului Johannis le-ar aduce gratis la uşa miliardarului. 3. Este cunoscut faptul că firmele profitorului imobiliar sunt cuplate cu firmele protejate ale primarului Johannis, atât în proiectele de infrastructură locale, dar mai ales în tărăgănata centură ocolitoare a Sibiului. Prin urmare, nu ar strica o nouă afacere de zeci de milioane de euro care să fie derulată cu firmele de casă ale celor doi decidenţi locali, scrie revista „Dacii liberi“.
Se pare, de altfel, că exact aceste interese imobiliare au dus la eliminarea profesorului Corneliu Bucur din fruntea Complexului Naţional Muzeal ASTRA, cel care a reuşit să obţină în timpul administraţiei sale cele mai mari distincţii europene pentru Muzeu. Profesorul Bucur a fost executat prin votul din Consiliul Judeţean Sibiu controlat de oamenii lui Johannis, după ce primarul îşi exprimase deja această dorinţă.
18 hectare de pădure la tăiere
La baza iniţiativei primarului Klaus Johannis stă Hotărârea nr. 39 a Consiliului Local Sibiu din 28.02.2007. Iniţiat de acelaşi primar Johannis, proiectul transformă, dintr-un condei, 18 hectare de pădure în teren cu construcţii. Specialişti cadaştri susţin că această manevră de extindere a spaţiului construit pe deasupra fostelor depozite de muniţie, de la 4,9 ha la peste 18 ha, este ilegală. Mai mult, pentru a nu se cunoaşte în realitate situaţia din teren, nici pånă acum nu a fost realizată ridicarea topografică, singura în măsură să arate câţi copaci sunt în pădure şi câţi urmează să fie tăiaţi.
Dezbaterile publice – o bătaie de joc
Demonstraţia faptului că primarul Johannis are o temă de îndeplinit, chiar cu riscul de a pierde mandatul din 2012, poate fi susţinută fie şi numai prin bătaia de joc comandată personal în cadrul dezbaterilor publice pe marginea „ştrandului“. Absent permanent al dezbaterilor, primarul Johannis trimite la dezbateri 15-20 de angajaţi ai Primăriei Sibiu, care ocupă locurile în sală şi totodată „reprezintă“ poporul deşi sunt sub mandat administrativ. Singurul vorbitor permanent desemnat de primar este arhitectul-şef al oraşului, Dorin Laschescu, personaj depăşit de evenimente fie şi numai pentru că interimatul său a expirat legal de foarte multe luni
. Însă, cel mai grav în cadrul dezbaterilor îl reprezintă faptul că niciuna dintre poziţiile exprimate fie de Ordinul Arhitecţilor, fie de specialişti în materie de mediu, fie de activişti civici nu sunt luate în considerare. Prin urmare, Primăria Sibiu, la comanda primarului Johannis, organizează dezbateri exclusiv pentru a bifa o procedură prevăzută de lege şi nimic mai mult, după cum observă „Dacii liberi“.
Presa sibiană – mută, politicienii – surzi şi orbi
„Noi avem planul făcut pentru acel loc. Sigur, un alt ştrand se poate face oriunde, dar noi pentru această locaţie avem planul“, declară Johannis ziarului „Tribuna“. Deşi proiectul mega-ştrandului începe să facă suficiente valuri pentru a fi cunoscut de politicienii locali, atåt reprezentanţii PNL şi PSD, cåt şi ai PD-L au tăcut pånă acum, surzi la plångerile cetăţenilor Sibiului şi orbi la faptul că, pe långă pierderea pădurii, va fi afectat şi Muzeul ASTRA.
ApreciazăApreciază
42.
tibi | 22 octombrie 2009 la 23:06
este adevarat skorpion.
De mai multi ani de zile se vehiculeasza chestia asta.
Anterior anului 2007.
ApreciazăApreciază
43.
noradamian | 22 octombrie 2009 la 23:07
Seara buna inainte de culcare!
Angel, probabil, e sus in gradina cu veverite, nu stie ca datorita remarcabilei ei descrieri,ne-am pus si noi pe povesti de toamna
🙂
ApreciazăApreciază
44.
noradamian | 22 octombrie 2009 la 23:08
skorpion,
cu sau fara presa, astea-s lucruri cunoscute-n Sibiu. Nu stiu in ce stadiu au ajuns…
ApreciazăApreciază
45.
noradamian | 22 octombrie 2009 la 23:10
fini, skorpion, tibi, all,
Acuma va spun
Noapte buna,
pe maine 🙂
clemy, tie o zi de toamna californiana asemanatoare cu cea descrisa de angel 🙂
ApreciazăApreciază
46.
tibi | 22 octombrie 2009 la 23:12
noapte buna nora
🙂
somn usor !
ApreciazăApreciază
47.
tibi | 22 octombrie 2009 la 23:18
noapte buna ALL 🙂
ApreciazăApreciază
48.
orangeskorpion | 23 octombrie 2009 la 12:25
NORA, 41
iata ce raspuns am primit de la un amic din Sibiu, dupa ce i-am trimis si lui cele postate la no. 41
scriu cu „litere de singe”….E adevarat !!! Cunosc treaba din luptele teribile pe care le tot dam de 6 ani (!!!) contra „dezvoltatorilor imobiliari”, perioada in care m-am lamurit ca primarul ,de fapt, sprijina – tacit sau nu – toate magariile care au dus deja la demolari in si linga zona istorica, la constructii megalomane lipite de zona istorica si la constructii in Padurea Dumbrava, monument al naturii !! Lucrurile sunt chiar mai grave decit scrie aici, in sensul ca „omul de afaceri” (fost sef de autobaza) Ilie Carabulea, (acelasi neam cu Becali…) a cumparat cel mai bun loc posibil de construit de la marginea zonei istorice, cu conditia sa se realizeze spatii de invatamint (cuplate cu Universitatea de alaturi). Si el,mare, ce facu ? Facu un hotel vindut retelei mafiote „Ramada”, in dispretul tuturor legilor urbanistice, fara avize de la comisia regionala de patrimoniu,etc. Deci, nici un mm. mai bine ca in capitala… Evident ca in toate astea au fost cooptati arhitectii-sefi: Guttmann, plecat in conditii neclare, interimar Laschescu, demisionat din cauza multor matrapazlicuri, interimara I.Urdea, inca pe pozitii…Acum este in curs de elaborare Planul general al orasului, de catre o echipa din Cluj, dar care si ea a fost silita sa introduca in proiect tzepele realizate si pe cele proiectate, ca mari reusite !!! (una proiectata sub conducerea fostului sef al Uniunii arhitectilor, A. Beldiman, cu turnuri de 35 etaje la marginea zonei istorice…)
Si noi care, prin pregatire si pasiune, chiar am crezut ca a venit, macar in Ardeal, timpul patrimoniului…
ApreciazăApreciază
49.
dora | 23 octombrie 2009 la 17:58
angel,
esti o revelatie!Descrierea toamnei bogate cu indeletniciri de sezon si vesnica implicare cu natura perfecta.Mie mi-ar placea sa stau tot acolo,n-as tanji prea mult la civilizatie.Acolo unde esti parca si Vivaldi suna mai pur si mai intim. 🙂
ApreciazăApreciază
50.
noradamian | 23 octombrie 2009 la 19:39
Pieteni gradinari, seara buna!
Am fost haimana toata ziua, azi…
😀
ApreciazăApreciază
51.
noradamian | 23 octombrie 2009 la 19:47
Skorpion,
arhitectii Sibiului, (evident, nu cei oficiali enumerati mai sus) cunosc in amanunt toate aceste lucruri. Si multi altii. Eu ma minunez ca totusi, profesionisti si experti precum echipa de care se vorbeste mai sus, care „a fost silita sa introduca in proiect tzepele realizate si pe cele proiectate ca mari reusite” accepta aceste potlogării. Ca presa tace sau, chair, le lauda… 😦
ApreciazăApreciază
52.
clemycali | 23 octombrie 2009 la 19:51
Buna seara, buna seara. Iaca am poposit si eu in gradina.
@nora, ce trist ce se intampla la Sibiu. Cum de nu s-au stiut toate mizeriile astea mai demult?
ApreciazăApreciază
53.
noradamian | 23 octombrie 2009 la 19:57
clemy,
servus! Asta e si mirarea mea! Atitudinea civica, spiritul comunitare e inca ingropat in mentalitatile trecute. Se vorbeste, doar, pe ici pe colo, se trece cu vederea, se ascunde, se neaga… Intr-un mediu corupt aceasta stare in loc sa se reduca, se accentueaza… 😉
ApreciazăApreciază
54.
robin | 23 octombrie 2009 la 20:14
Un weekend placut, cu mult soare si pasi fosnitori spre o destinatie placuta. 🙂
ApreciazăApreciază
55.
orangeskorpion | 23 octombrie 2009 la 20:27
angela
abia acum am citit povestioara ta foarte frumoasa..
mi-am imaginat toate cele descrise de tine.
si cred ca alaturi de veverite chiar esti foarte fericita..
mi-a facut placere sa te citesc!
ApreciazăApreciază
56.
noradamian | 23 octombrie 2009 la 20:28
servus, robin, multam! O vreme placuta si-nsorita si tie…
😆
ApreciazăApreciază
57.
luminita | 23 octombrie 2009 la 20:31
BUNA SEARA !
Nora,
aseara la B1 am auzit ca din zecile de milioane de euro alocate pt renovarea centrului istoric al Sibiului s-au refacut numai fatzadele cladirilor , ca sa dea bine in poze
iar pe interior acele case stau sa cada.
Adica banii s-au cheltuit dar investindu-se in alte scopuri sau conturi .
ApreciazăApreciază
58.
angel | 23 octombrie 2009 la 21:49
Buna seara, prieteni gradinari.
Scuze ca am lipsit, am ratat inca un ”tren”-dar acum, revenita la suprafata, v-am citit pe fuga.Multumiri din suflet, tuturor.Multumesc de muzica si ganduri.Acum , dupa ce viata de zi cu zi si-a luat tributul, pot sa ma ocup de ceva ce-mi place si mie: sa va citesc pe voi, pe indelete.
V-am pregatit insa si eu ceva daruri, vin ele, curand-curand, in cateva minute..
ApreciazăApreciază
59.
noradamian | 23 octombrie 2009 la 21:53
Luminita, servus. Din 2000 pana-n 2008 Centrul istoric al Sibiului, s-a refacut temeinic. Au fost si atunci tot felul de discutii referitoare la felul in care s-au cheltuit banii, darsincera sa fiu nu le-am bagat in seama, important era ca orasul, iesise din paragina si se-nsanatosise! Cât priveste casele acelea cu fatadele la strada si cu alte imobile din curti lungi care dau uneori si in alte strazi, e mai greu, sunt pline de chiriasi. Unii din arhitectii mentionati de skorpion, s-au invartit de case de acolo pe care si le-au renovat cu bani europeni
Dar abia dupa 2007, cand au inceput sa se ridice tot soiul de constructii aiurea prin cartiere, inghesuite si inestetice, ne-am dat seama ca se-ntampla ceva anormal! Ca in afara centrului istoric, multe locuri arata ca si cum niste insi au construit unde au vrut si ce au vrut! Plus strazi ocupate cu anii de banosii Sibiului,o mare bucata din celebra Dumbrava cedata unuia din ei, astea au cam umplut paharul! In Sibiu toate taxele si impozitele sunt foarte mari, primaria a facut datorii uriase…
ApreciazăApreciază
60.
angel | 23 octombrie 2009 la 21:54
ApreciazăApreciază
61.
noradamian | 23 octombrie 2009 la 21:54
Servus angel! 😀
ApreciazăApreciază
62.
orangeskorpion | 23 octombrie 2009 la 22:10
servus, fratilor si surorilor,
Nora isi cere scuze, nu mai poate intra pe blogul ei personal, ii da niste mesaje ciudate, dar nu poate trece de gard…
dar nici la thph nu poate intra..
cum se rezolva problema, va reveni….
ApreciazăApreciază
63.
angel | 23 octombrie 2009 la 22:14
Si tot zbor-zbor, intr-una
Intru in nori-te caut!
Si zbor-zbor intr-una,
In mana tin un curcubeu…
Zbor, pe mari albastre, pe insule pustii,
Caut secretele lumii in paradis
Cu culori, sori, si focuri
am desenat in vis…ca o adiere de vant
Pe luni rosii, pe astri indepartati
zbor, tot zbor,
calatorii minunate in ochii tai…
ApreciazăApreciază
64.
angel | 23 octombrie 2009 la 22:16
intrarea mea vijelioasa sa fie cauza????hi, hi
ApreciazăApreciază
65.
clemycali | 23 octombrie 2009 la 22:23
@angel, nu cred ca tu esti vinovata ci mai curand internetul. 🙂
Si multam ptr clipuri.
Si ce ar fi Grecia fara miturile ei?
ApreciazăApreciază
66.
angel | 23 octombrie 2009 la 22:25
O sa fac o lume a mea,
in ea o sa traiesc
si nu o s ascult ce spui…
din furie, din disperare
si
ma intorc anapoda,
si intorc si lumea intreaga,.
Eu, copil nebun si ciudat!
cind ai sa spui -vino!-
eu o sa plec departe!
cind o sa spui-pleaca!
aproape o sa fiu, umbra nedespartita
cind o sa spui -nu,
ca si cum ai spus da o sa reactionez…
ApreciazăApreciază
67.
angel | 23 octombrie 2009 la 22:27
Grecia, fara minturi, e mare, soare, lumina
.Sunt portocalele, maslinele, e vinul.
Sint oamenii.
ApreciazăApreciază
68.
clemycali | 23 octombrie 2009 la 22:28
ApreciazăApreciază
69.
clemycali | 23 octombrie 2009 la 22:30
Si ptr ca suntem la ora de muzica trebuie sa ne amintim de mitul lui Orfeu.
#68, Orfeu este la intrarea in infern si implora furiile sa il lase sa intre in regatul umbrelor ptr a o aduce pe Euridice inapoi la viata.
ApreciazăApreciază
70.
angel | 23 octombrie 2009 la 22:32
scuze
ApreciazăApreciază
71.
clemycali | 23 octombrie 2009 la 22:32
ApreciazăApreciază
72.
clemycali | 23 octombrie 2009 la 22:33
ApreciazăApreciază
73.
clemycali | 23 octombrie 2009 la 22:35
#71, actul 1, Orfeu deplange moartea lui Euridice.
#72, Cupid ii spune ca poate sa mearga in Infern ptr a o aduce inapoi pe Euridice dar cu o singura conditie: sa nu o priveasca pe drumul de intoarcere.
ApreciazăApreciază
74.
angel | 23 octombrie 2009 la 22:35
Cind te-am vazut prima data,
ceva s-a intimplat!
fara sa pricep.
Am fost socat, marturisesc.
Mesajul fusese trimis
nu prinsesem insa de veste:
ma indragostisem!….
ApreciazăApreciază
75.
clemycali | 23 octombrie 2009 la 22:37
ApreciazăApreciază
76.
clemycali | 23 octombrie 2009 la 22:38
#75, Orfeu este in Infern si este uimit de puritatea aerului in primul moment dar nu uta de misiunea lui si implora spiritele sa i-o redea pe Euridice.
ApreciazăApreciază
77.
clemycali | 23 octombrie 2009 la 22:39
ApreciazăApreciază
78.
clemycali | 23 octombrie 2009 la 22:42
#77, pe drumul de intoarcere Euridice isi pierde increderea in Orfeu ptr ca sotul ei nu ii adreseaza nici un cuvant si nici o privire. Intr-un moment de disperare, Orfeu intoarce capul si Euridice dispare din nou in imparatia umbrelor. Orfeu este dezolat si este gata sa isi ia viata ptr a fi alaturi de sotia sa in moarte. Dar zeita iubirii il opreste si ca recompensa ptr iubirea lui de nezdruncinat o readuce pe Euridice la viata.
ApreciazăApreciază
79.
orangeskorpion | 24 octombrie 2009 la 00:25
Autumn sky in Ro:
http://cenumesimplu.deviantart.com/art/Autumn-sky-141216935
ApreciazăApreciază
80.
orangeskorpion | 24 octombrie 2009 la 00:26
dati click pe poza, daca este prea mica si se mareste!
ApreciazăApreciază
81.
angel | 24 octombrie 2009 la 08:39
splendid
ApreciazăApreciază
82.
luminita | 25 octombrie 2009 la 21:03
ApreciazăApreciază