„Fericirea naturală brută” versus realitatea brutală

7 iunie 2010 at 22:06 9 comentarii

Zile întregi nu deschid televizorul sau „dau o raită” peste principalele posturi şi atât. Acum vreo săptămână, însă, poate mai mult, din întâmplare, cum spuneam, nimeresc la ceva şocant, o  secvenţă dintr-un reportaj în care se vorbea despre o situaţie greu de imaginat: guvernul Boliviei, vânduse  dreptul de comercializare a apei unei societăţi numite Aquas del Tunari. Un contract  legal prin care această  resursă naturală de care depinde nu fericirea, ci viaţa oricărui om, urma să fie vândută populaţiei de societatea respectivă. Nu numai apa de băut, ci şi apa menajeră, apa de spălat, apa de udat ogorul, apa izvoarelor, apa de ploaie, orice picătură de apă, se plângeau nefericiţii bolivieni. La finalul documentarului BBC, surpriza: Aquas del Tunari, un consorţiu al Internaţional Water Limited Londra, aparţinea companiei americane Bechtel! Contractul, în valoare de 200 de milioane de dolari, a produs  instantaneu creşterea preţului apei cu 35%, într-o ţară cu 2 dolari venit zilnic pe cap de locuitor. Dar contractul a mai produs şi un scurt război civil cu un mort şi sute de răniţi, după care a şters-o şi Bechtel! … Aflu dintr-o ştire de actualitate din seara asta de pe Hotnews, că premierul Regatului Bhutan, Jigme Y. Thinley (citat de  Bloomberg) consideră criza economică globală o  şansă pentru ţările  dezvoltate de a-şi schimba modul în care masoară „succesul” economiilor lor cu „fericirea naturală brută„, indicatorul folosit de micul stat asiatic cu o populaţie de 700.000 locuitori  situat între China şi India. Un indicator care promovează dezvoltarea durabilă, spune Thinley, spre deosebire de pib, indicatorul din ţările industrializate, care promovează dezvoltarea nedurabilă. O opinie asemănătoare îl determinase pe Nicolas Szarkozy anul trecut, să ceară celor doi economişti laureaţi ai premiului Nobel, Joseph E. Stiglitz şi Amartya Sen, „sa conceapă un indice care sa ţină cont de calitatea vietii, mediul înconjurător si educaţie.

Entry filed under: 7301634. Tags: , , , , , , , .

Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu-2010 aplauze la căderea cortinei. Politică sau politizare?

9 comentarii Add your own

 • 1. clemycali  |  7 iunie 2010 la 22:15

  Mde nora ce sa spun. Nu stiu daca economistii trebuie sa se ia dupa sfaturile regelui Bhutanului. Nu de alta dar calitatea vietii si nivelul de educatie sunt mult in urma lumii civilizate.

  Apreciază

 • 2. noradamian  |  7 iunie 2010 la 22:35

  clemy, servus, eu n-am facut decat sa le pun fata-n fata! Dar parca si Szarkozy spune ceva in sensul asta ! Mai intersanta-mi pare, insa, „intalnirea” cu Bechtel 🙄

  Apreciază

 • 3. noradamian  |  7 iunie 2010 la 22:40

  „Sistemul din Bhutan, al fericirii nationale brute, promoveaza dezvoltarea fara sa fie afectate cultura si mediul. Indicele privind „fericirea nationala bruta” ia in calcul noua componente, intre care sanatatea, educatia si bunastarea psihologica.
  Pana la 19% din populatia Bhutanului traieste sub pragul saraciei, dar majoritatea oamenilor se declara fericiti. Potrivit unui studiu recent, numai 4% au declarat ca nu sunt fericiti, in timp ce restul de 96% sunt fericiti sau foarte fericiti, a spus premierul.”
  😆

  Apreciază

 • 4. clemycali  |  7 iunie 2010 la 22:43

  @nora, Bechtel, ca orice companie se uita dupa profit. Nu acolo e problema ci la oficialitatile din diverse tari asa, mai din lumea a treia (vezi Bolivia si Romania) care contra unui comision gras ofera contracte avantajoase ptr compania respectiva si dezavantajoase ptr tarile lor.

  Apreciază

 • 5. noradamian  |  7 iunie 2010 la 23:00

  clemy, exact, coruptia e relatia mizerabila intre cel care corupe si cel care se lasa corupt. Nesansa unor tari, intre care ne numaram, din pacate, e sa aibe parte de persoane cu responsabilitati în stat care abia asteapta să fie corupte! Starea noastra de acum, in buna parte, e rezultatul unui asemenea mod de relationare: si cu companii de afara care vaneaza asemenea „oportunitati” si cu cumetrii din interior, cum bine stim. 😦

  Apreciază

 • 6. skorpion  |  7 iunie 2010 la 23:38

  foarte itneresant,

  buna seara si noapte buna,
  ne revedem magnana

  🙂

  Apreciază

 • 7. skorpion  |  7 iunie 2010 la 23:40

  nora,

  +

  in ministere lumea se bate pe ciubucuri…
  nu glumesc!

  good night!

  Apreciază

 • 8. noradamian  |  7 iunie 2010 la 23:46

  skorpion, servus, eu cand aud „bechtel” aud „guvernul nastase, comision, clauze de confidentialitate, contract pagubos, coruptie, cel mai scump kilometru de autoastrada din Europa” 😦

  Gute Nacht!

  Apreciază

 • 9. noradamian  |  7 iunie 2010 la 23:47

  Somn usor tuturor 🙂

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

 • 931.179 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te altor 1.450 de urmăritori

Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

 • 931.179 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Feed-uri


%d blogeri au apreciat: