Grigore Moisil: „O teoremă e o scrisoare de dragoste”…

26 Iunie 2010 at 12:49 94 comentarii

Motto : „Legile ţării nu interzic nimănui să fie imbecil”
Pe mine o teoremă de matematică nu m-a supărat niciodată”, îi replicase profesorul Moisil unei reporteriţe care-i lua un interviu, la o afirmaţie a acesteia („că adevărul supără”). Câteva din celebrele cugetări şi aforisme ale omului de spirit Moisil,  pornind de la matematica pe care o vedea ca pe o iubită, sunt veritabile deschideri spre  universul nemărginit al gândirii. De formaţie om de ştiinţă, academicianul consideră că şi imaginaţia e „o sursă de informare”. Întrebat dacă e potrivit ca un profesor să facă glume la cursuri, răspunde: „Ştiinţa nu e tristă, decât pentru unii. Ştiinţa se răzbună ca o femeie: nu când o ataci, ci când o neglijezi”. Adesea referirile sale la ştiinţă par fragmente din jurnalul unui cercetător participant la  o expediţie:  Ştiinţa merge astăzi mai repede ca omul de ştiinţă; ai pornit împreună şi ţi-o ia înainte. Ar fi de scris odată povestea celor ce şi-au pierdut răsuflarea alergând după propriile lor idei. Şi tragedia celor ce, nevrând să rămână în urmă, nu pot să mai meargă înainte. Şi comedia amară a celor ce, neputând alerga, încearcă să oprească puhoiul. Şi dramele provocate de cei ce, neînţelegând noul, îi prigonesc pe cei ce-l practică. Sunt pentru lucruri noi; dar mai mult decât lucrurile care sunt astăzi noi, eu apreciez lucrurile care vor fi noi abia mâine.” Dar drumurile cele mai sigure, socoteşte profesorul, pornesc tot de la matematica ordonatoare a gândirii: „…Tot ce e gândire corectă este sau matematică, sau susceptibilă de matematizare.  Nici o problemă nu are graniţe. Orice răspuns are multe. Matematica va fi limba latină a viitorului, obligatorie pentru toţi oamenii de ştiinţă. Tocmai pentru că matematica permite accelerarea maximă a circulaţiei ideilor ştiinţifice. Ştiinţa nu e bună azi, dacă ieri nu s-a gândit la mâine (asta desigur nu pentru cei care concep ştiinţa ca pe o mare arhivă de poliţie în care sunt îndosariate toate cancanurile naturii”). Cercetătorul Moisil nu-şi ascunde frământările: „Nu sunt destul de sigur de excelenţa metodelor mele pentru a deveni martir susţinându-le. Ştiinţa e formată numai din afirmaţii şi negaţii, dar trăirea unei ştiinţe e formată din întrebări şi răspunsuri, din bănuieli şi îndoieli… Sunt oameni care spun: există şi greşeli fecunde. Nu greşeala e fecundă ci îndreptarea ei”  Pe omul cu adevărat capabil, limitele îl stimulează. Evident, morala nu e „puneţi fraţilor piedici!”, ci „dacă daţi de piedici, depăşiţi-le.” Se ştie că o idee începe prin a fi un paradox, continuă prin a fi o banalitate şi sfârşeşte prin a fi o prejudecată. (Ce admirabil îndemn la nevoia de introspecţie şi de autodepăşire!)
...„Să nu se teamă nimeni de lucrurile abstracte şi foarte abstracte, mai ales în matematică; matematica, tocmai pentru că este matematică, este abstractă. Cu cât un lucru este mai abstract, cu atât el îmbrăţişează domenii mai vaste şi deci este aplicabil în mai multe cazuri concrete. …„Nu cred că există graniţă între ştiinţă şi filozofie, după cum nu cred că există graniţă între ştiinţă şi tehnică” spune Moisil păşind, apoi, în infinitatea creatoare a universului afectiv: „O teoremă e o scrisoare de dragoste către un necunoscut, către acela care îi prinde nu numai înţelesul, ci şi toate subînţelesurile. Un matematician face matematică fiindcă vede în matematică ceva frumos, ceva interesant, ceva care îi place, ceva care îi e drag, ceva care îl tulbură, îl face să gândească, să mediteze, să viseze. Poate singura superioritate a calculatorului este că se corectează când greşeşte. Om s-o facă, mai rar!”

</div>
N D

Anunțuri

Entry filed under: 7301634. Tags: , , , , , , .

Ce părere aveţi despre arta străzii? Rudimentele dictaturii

94 comentarii Add your own

 • 1. skorpion  |  26 Iunie 2010 la 13:03

  pot sa pun si eu ceva frumos despre Griogre Moisil?

  Apreciază

 • 2. noradamian  |  26 Iunie 2010 la 13:17

  skorpion, servus! Excelent, danke! 🙂

  Apreciază

 • 3. noradamian  |  26 Iunie 2010 la 13:19

  În matematicianul Moisil, exista şi un filozof şi un artist şi un om de o naturaleţe şi o jovialitate înţeleaptă, contagioasa benefică. 🙂

  Apreciază

 • 4. skorpion  |  26 Iunie 2010 la 13:06

  din Dilema Veche

  Să începem anul cu Grigore Moisil!

  Pentru prima oară de când sunt redactor la Dilema, am regretat tradiţia noastră de a nu apărea în ultima săptămână a anului. Presa vuia zguduită de un scandal provocat de o piesă de teatru, autoarea nu dădea cele mai inspirate răspunsuri, iar pe masa mea de lucru aveam un interviu al lui Grigore Moisil acordat Valeriei Ducea, pentru revista Teatrul, datat exact 1 ianuarie 1970!* Aş fi vrut – fiindcă nu mi s-a atrofiat deocamdată instinctul de cronicar al vremii mele şi nici voluptatea „documentului” presant – să fiu la zi şi toată lumea dilematică să-l citească în acele ore de halucinaţie în etern concentrate între 30 şi 31 „a douăsprezecea”. Mă resemnez din ce în ce mai uşor. Poate că nici pe 6 ianuarie 2006 nu e târziu să se afle cum gândea, în urmă cu 36 de ani, un Moisil, căci n-au fost doi, o problemă de-a noastră, deşi sunt sceptic că după Sărbători putem fi mai deştepţi.

  „- Vreţi să ne daţi un interviu pentru revista Teatrul?
  – Cu foarte mare plăcere, dar nu prea ştiu despre ce subiect.
  – Dvs., desigur, vă duceţi la teatru…
  – Desigur, şi-mi face mare plăcere. Îmi pare rău că am omis să mă abonez la revista Teatrul, dar o citesc adeseori, şi acest lucru îmi face de asemeni mare plăcere.
  – Ce piese v-au plăcut mai mult, ce actor sau actriţă, ce autori vă plac?
  – Asta nu ţi-o spun.
  – De ce?
  – Fiindcă eu găsesc că nu mă pricep destul în lucrurile acestea şi că părerea mea nu ar fi o părere competentă, deci că nu ar putea să influenţeze decât în rău evoluţia teatrului nostru care – asta pot să ţi-o spun – progresează.
  – Dvs. sunteţi o personalitate şi părerile dvs. ne interesează.
  – Nu ştiu dacă sunt o personalitate, dar tocmai fiindcă sunt dispus să cred că sunt, cred că părerile mele nu am dreptul să le comunic publicului, fiindcă l-ar putea influenţa.
  Eu cred că am datoria să nu influenţez publicul decât în lucrurile în care mă pricep, şi anume în cele în care mă pricep destul de bine. Sunt destul de încrezut ca să cred că sunt şi unele lucruri în care mă pricep, dar despre ele nu pot să vorbesc la revista Teatrul. Dacă vreţi, pofteşte…
  – Dacă nu acceptaţi să vă cer părerea ca unei personalităţi, răspundeţi-ne ca un om oarecare, să avem părerea unui spectator oarecare.
  – Anchetele statistice se fac altfel. Trebuie ca fiecare din cei întrebaţi să ştie că nu i se comunică numele său şi deci, în cazul acesta, nu ai putea să-mi ceri un interviu mie. Tehnica anchetelor statistice este foarte dezvoltată, şi dacă vrei sfaturi în această privinţă îţi sugerez să te adresezi Centrului de statistică matematică al Academiei RSR. Eu personal, ştiind că statistica este o disciplină foarte importantă, nu o cunosc.
  – Şi nu vreţi să ne mai spuneţi chiar nimic?

  – Ba da. Eu cred că ar fi bine ca atitudinea mea să fie adoptată de toţi cei care se pricep în ceva. Imaginează-ţi dumneata că eu mi-aş da cu părerea despre teatru sau despre actori sau despre autori sau despre regizor, despre sufleuri, despre electrician, despre regizorul de culise sau despre croitoreasă.

  În cazul acesta, de exemplu, croitoreasa ar putea să-şi dea cu părerea asupra activităţii Combinatului de gheaţă fierbinte, iar directorul acestui combinat mi-ar putea da sfaturi cum să fac logică matematică. Eu nu mă îndoiesc că directorul sus-numitului combinat are o anumită părere despre logica matematică, dar exact pentru acest motiv îţi dau interviul, ca să n-aibă el curajul să mă înveţe să fac logică matematică.

  – Credeţi că e nevoie să-i trimitem un număr din revista Teatrul, cu interviul dvs.?
  – Cred că trebuie să trimiteţi prea multe exemplare şi mi-e teamă că interviul meu, costându-te prea scump, n-o să mai îmi ceri altul.
  – La revedere?
  – Crezi?”

  (Teatrul, 1 ianuarie 1970)
  Cred că se înţelege – sublinierile, oarecum de prisos, îmi aparţin şi îmi dau avânt să susţin că Grigore Moisil a fost nonconformistul necesar pentru toate anotimpurile şi în toate orânduirile.
  _____________
  * Addenda 5 din volumul Vioricăi Moisil, A fost odată Grigore Moisil, Editura Curtea Veche, 2002.

  Apreciază

 • 5. Fini  |  26 Iunie 2010 la 14:27

  GÂNDURI SPECIALE
  Grigore Moisil


  Lasa-ma singur: as vrea sa ma gandesc la tine! (Grigore Moisil)
  (din categoria dragoste)

  Iubesc oamenii incepand cu mine. (Grigore Moisil)
  (din categoria om)

  Dusmanii se recruteaza dintre prieteni. (Grigore Moisil)
  (din categoria prieteni)

  Numai prostia poate sa n-aiba intermitente. (Grigore Moisil)
  (din categoria prostie)

  Cand imbatranesti nu mai ai inima, ai cord. (Grigore Moisil)
  (din categoria dragoste)

  Nu e de parerea ta cel ce te aproba, ci cel ce te imita. (Grigore Moisil)
  (din categoria diverse)

  Ce este un pesimist ? Un optimist bine informat. (Grigore Moisil)
  (din categoria diverse)

  Marele regret al vietii mele e acela de a nu fi avut nici unul. (Grigore Moisil)
  (din categoria diverse)

  Imaginatia e si ea o sursa de informare. (Grigore Moisil)
  (din categoria diverse)

  (Legea lui Moisil) Nimic nu costa mai scump decat nestiinta. (Grigore Moisil)
  (din categoria diverse)

  Omul trebuie sa invete logica nu pentru a invata sa judece corect, ci pentru a invata mai repede sa judece corect. (Grigore Moisil)
  (din categoria invatare)

  O idee incepe prin a fi un paradox, continua prin a fi o banalitate si sfarseste prin a fi o prejudecata. (Grigore Moisil)
  (din categoria inteligenta)

  In curand oamenii se vor imparti in doua categorii: oameni batrani si oameni care stiu sa lucreze pe calculator. (Grigore Moisil)
  (din categoria diverse)

  Referitor la mediile calculate in statistica, Grigore Moisil a remarcat: „Daca pui o fesa pe o plita incinsa si o fesa pe un bloc de gheatza, media e buna, dar, in realitate, e vai de fundul tau!” (Grigore Moisil)
  (din categoria diverse)

  Referitor la modul „fara cap” de creare a unor ministere in acele vremuri, Grigore Moisil a spus: „Propun ca intr-un minister sa fie unite geologia cu geometria si geografia si ministru sa fie Geo Bogza!” (Grigore Moisil)
  (din categoria politice)

  Fiecare barbat are nevoie de o amanta! Nevasta crede ca el e la amanta, amanta crede ca e la nevasta, si asa, el poate sa sada linistit in biblioteca sa citeasca! (Grigore Moisil)
  (din categoria ironice)

  Dupa ce si-a scrantit piciorul la 65 de ani, Grigore Moisil a replicat: „Stiam ca la varsta mea te scrantesti la cap, nu la picior.” (Grigore Moisil)
  (din categoria ironice)

  Apreciază

 • 6. noradamian  |  26 Iunie 2010 la 14:33

  Fini, servus! Aforismele lui au naturaletea unui spirit sanatos is perfect echilibrat 🙂

  Multzam!

  🙂 🙂

  Apreciază

 • 8. Băşcăliosul  |  26 Iunie 2010 la 20:43

  Salutare! Am citit cu deosebită plăcere.
  Nora, felicitări pentru idee !
  “Legile ţării nu interzic nimănui să fie imbecil.”

  La noi nu este înterzis ca legile ţării să fie concepute de imbecili.
  -Avem aşa ceva ?
  -Nu fi imbecil! Tot ei le aprobă şi se vede cât de bine le-au înţeles .

  Apreciază

 • 9. Băşcăliosul  |  26 Iunie 2010 la 20:52

  Blogul e ca femeia. Dacă o neglijezi, mai bine ţi-ai dori să n-o fi cunoscut niciodată.

  Apreciază

 • 10. Băşcăliosul  |  26 Iunie 2010 la 20:57

  Nicio greşeală nu se îndreptă stând strâmb. Nici reciproca nu-i valabilă.

  Apreciază

 • 11. noradamian  |  26 Iunie 2010 la 21:22

  Bascaliosul, salut, multzam 🙂 Legile tarii nu interzic imbecililor, incompetenţilor si coruptilor sa faca legi tarii! Adică un cerc mai mult decat vicios. 😦
  Si de atata gresit stând strâmb, din partea celor numiti mai sus, tara asta a ajuns, biata, sa stea intr-o rână 😉

  Apreciază

 • 12. noradamian  |  26 Iunie 2010 la 21:26

  fini, oh, imi pare tare rau! Poate, totusi, accepta.Lazaroiu e o propunere excelenta!

  Apreciază

 • 13. Fini  |  26 Iunie 2010 la 21:58

  „A greşi înseamnă a te afla într-o situaţie în care adevărul parcă n-ar exista; a descoperi propria-ţi greşeală şi cea a altora înseamnă a inventa în sens invers.” Goethe

  Apreciază

 • 14. Fini  |  26 Iunie 2010 la 22:03

  DIVA.

  O voce a cărei ecou este abia perceptibil în România.

  Virginia Zeani, numele la naştere, Virginia Zehan (nascuta la 21 octombrie 1925 în Solovăstru, jud. Mureş), este o cântăreaţă de operă, una din cele mai prestigioase soprane lirice din anii ’50 şi ’60 ai secolului XX, timp de 25 de ani „prima donna assoluta” a teatrului de Operă din Roma.
  În 1955, Virginia Zeani debutează la Opera din Roma unde apare în numeroase roluri, fiind apreciată în termenii cei mai înalţi. Două producţii importante au fost montate acolo special pentru ea: „Alzira” de Verdi şi „Otello” de Rossini, opere care nu fuseseră încă reluate în secolul XX. Unul din marile sale triumfuri a fost interpretarea rolului Desdemonei, triumf repetat când, împreună cu ansamblul Operei din Roma, apare pe scena Operei din Berlin şi la Metropolitan Opera House din New York
  Datorită maturităţii şi excelentei calităţi a tehnicii sale vocale, Virginia Zeani a evoluat de la soprana de coloratură, la soprană lirică şi la soprană dramatică, ceea ce i-a permis să-şi lărgească treptat repertoriul cu rolurile de bază din operele „Don Carlos” şi „Otello” de Verdi, rolul Tatianei din „Eugen Oneghin” de Ceaikowski şi chia două roluri wagneriene, Senta din „Olandezul zburător” şi Elsa din „Lohengrin”.
  . Virginia Zeani este din 1991 profesoară de canto (Distinguished Professor) la Indiana University, School of Music, din Bloomington, Indiana.

  Apreciază

 • 15. Fini  |  26 Iunie 2010 la 22:04

  Apreciază

 • 16. noradamian  |  26 Iunie 2010 la 22:05

  fini, 14,frumos spus! In vremuri de astea, e bine sa scotocim prin cele lasate noua de minţi inţelepte 🙂

  Apreciază

 • 17. Fini  |  26 Iunie 2010 la 22:05

  Apreciază

 • 18. Fini  |  26 Iunie 2010 la 22:06

  Apreciază

 • 19. Fini  |  26 Iunie 2010 la 22:08

  Apreciază

 • 20. Fini  |  26 Iunie 2010 la 22:09

  Apreciază

 • 21. noradamian  |  26 Iunie 2010 la 22:10

  fini, un destin fabulos pe masura caltatilor ei! O voce puternica, cu un timbru si o dulceata exceptionale 🙂

  Apreciază

 • 22. Fini  |  26 Iunie 2010 la 22:10

  Apreciază

 • 23. Fini  |  26 Iunie 2010 la 22:13

  În duet cu soţul :

  Apreciază

 • 24. Fini  |  26 Iunie 2010 la 22:21

  Nora,

  nici acum nu se poate răspunde la întrebarea : Virginia Zeani sau Maria Callas? Două firi opuse.

  Apreciază

 • 25. Fini  |  26 Iunie 2010 la 22:23

  Am adus-o pe Virginia Zeani pentru „surdul” Grădinii, care este admiratorul ei fără rezerve. Mă gândesc că poate acum îşi repară computerul.

  Apreciază

 • 26. noradamian  |  26 Iunie 2010 la 22:24

  fini, acum ar trebui sa aibe 85 de ani! Oare mai profeseaza? Oricum, mai rar o cariera atat de lunga… 🙄

  Apreciază

 • 27. noradamian  |  26 Iunie 2010 la 22:25

  fini, 😆

  Apreciază

 • 28. Fini  |  26 Iunie 2010 la 22:25

  Exact.

  Apreciază

 • 29. noradamian  |  26 Iunie 2010 la 22:31

  fini, sper sa se bucure „surdul” dar nu l-am vazut in seara asta nici pe blogurile din vecinatate 😆

  Apreciază

 • 30. Fini  |  26 Iunie 2010 la 22:34

  Nora,

  este o profesoară de canto exceptională. Trăieşte ăn State.

  Apreciază

 • 31. noradamian  |  26 Iunie 2010 la 22:38

  Admirabila personalitate! Gestica si stilul ei energic, siguranta de sine, imi aduc aminte, putintel, de Mariana Nicolesco 🙂

  Apreciază

 • 33. Fini  |  26 Iunie 2010 la 23:02

  Nora,
  @ 30

  nema problema !
  Găseşte mâine (Îi trimit un mail imediat).

  Apreciază

 • 34. noradamian  |  26 Iunie 2010 la 23:05

  fini, când auzi Gotan, auzi tango! Au adus un suflu nou tangoului, indrazneala si prospetime 🙂

  Apreciază

 • 35. Fini  |  26 Iunie 2010 la 23:12

  Nora,

  cei trei vor să revigoreze tangoul. Au introdus şi elemente de muzică electronică.
  Am fost la poştă şi am bătut toaca la urechea surdului.

  Apreciază

 • 36. noradamian  |  26 Iunie 2010 la 23:24

  fini 😆

  Apreciază

 • 37. Fini  |  27 Iunie 2010 la 00:01

  VISE FRUMOASE ! tuturor

  Apreciază

 • 38. noradamian  |  27 Iunie 2010 la 00:06

  fini, multzam, ambele sunt frumoase, dar cu Adagio parca si somnul e mai dulce 🙂

  Noapte buna!
  Tuturor, somn usor 🙂

  Apreciază

 • 39. clemycali  |  27 Iunie 2010 la 00:59

  Acum am intrat pe net. M-am uitat cu niste amici la meci.
  Interesante cuvintele lui Moisil.
  Despre Virginia Zeani nu cred ca este nimic in plus de adaugat. O mare soprana, una din cele mai mari care sta alaturi de Callas, de Gencer, de Tebaldi, de Sutherland si de Caballe.
  Si aduc in atentia gradinii o intrebare. Dupa ce pun, luni sau marti fragmentele din Carmen cu Kaufma sunteti de acord ca apoi sa pun Don Carlo de Verdi cu Villazon? Atentie e vorba de toate cele 5 acte. Deci ar fi de postat cam in fiecare zi 15-20 de clipuri.
  Si somn usor tuturor.

  Apreciază

 • 40. Fini  |  27 Iunie 2010 la 06:31

  Salut Clemy. 🙂

  Dacă e vorba de Kaufmann şi Villazon eu votez cu inima.
  Mă gândesc că ar fi bine să repartizezi clipurile pe mai multe zile. Socoteşte ca fiecare audiţie să fie în jur de 30 de minute. Altfel, peste săptămână este o problemă factorul „timp” pentru fiecare dintre ascultători.
  Să vedem ce grăieşte şi Nora.
  Îţi doresc o seară frumoasă în continuare.

  Apreciază

 • 41. Fini  |  27 Iunie 2010 la 06:15

  NEAŢA ! 🙂

  DE-A ICAR
  Marin Sorescu

  Am umblat cu cerşitul pe la păsări
  Si mi-a dat fiecare
  Câte o pană.

  Una inaltă de la vultur,
  Una roşie de la pasărea paradis,
  Una verde de la colibri,
  Una vorbareaţă de la papagal,
  Una fricoasă de la struţ
  O, ce aripi mi-am făcut!

  Mi le-am pus la suflet
  Şi-am început să zbor.
  Zbor înalt de vultur,
  Zbor roşu de pasăre paradis,
  Zbor verde de colibri,
  Zbor vorbăreţ de papagal,
  Zbor fricos de struţ ¬
  O, ce-am mai zburat!

  Apreciază

 • 42. angel  |  27 Iunie 2010 la 07:38

  Buna dimineata!!
  un subiect pe cit de interesant, pe atit de placut.
  Moisil a fost un pionier al computerelor si , pe linga matematician si filozof, a fost, evident, un om cu simtul masurii.
  Cineva s-a gandit sa-i faca pagina pe facebook.Pina aici, sa zicem, ok. ALTCINEVA insa, roman de-al nostru, s-a grabit sa-si faca reclama la…apartamentul de inchiriat de pe …strada Moisil…
  Atit a priceput, atit a afacut. Si , cite o data, gustul de amar in suflet vine de la astfel de „mici” gesturi din partea unor mici conationali.

  Apreciază

 • 44. Fini  |  27 Iunie 2010 la 08:43

  Angel, 🙂

  te salut şi-ţi doresc o duminică faină.
  Tu care cu un ochi te uiţi la Grecia şi cu unul la România, citind articolul de mai sus, ai motiv să lăcrimezi cu amândoi.

  Apreciază

 • 45. Creanga  |  27 Iunie 2010 la 09:58

  Neatza!
  Legile tarii nu interzic sa fii imbecil
  Ne spune domnul Grigore Moisil
  Si cizmar daca ai fi
  Ajungi presedinte intr-o zi
  In Romania matematica nu functioneza
  Pe la tveu toti imbecilii se incordeaza
  Copilul minune din Caracal
  Vrea sa intre-n cincinal
  Mai bine-ar intra la puscarie
  Emisiunile de acolo sa le tie
  Sa aveti o zi linistita!
  Intr-o tara flamanzita

  Apreciază

 • 46. skorpion  |  27 Iunie 2010 la 10:10

  fini, nora, all

  multumesc pentru virginia zeani…

  sint pe calea cea buna, azi – diseara – o s-o ascult cred pe Virginia Zeani…

  o sa-mi treaca, sper, surzenia
  🙂

  apropo de Zeani,

  de doi ani astept ca sever voinescu sa publice o carte despre viata Virgniei Zeani…si nu apuca din cauza politichiei…
  este o carte interviu…

  in urma cu vreo 6 luni l-am intrebat pe sever voinescu, ce se intimpla cu cartea, a promis, a promis…

  e maaaaaaaaaaaaare Zeani

  🙂

  Locuieste la nEW York unde si acum este profesoara..
  🙂

  Apreciază

 • 47. Fini  |  27 Iunie 2010 la 11:00

  Skorpi salve !

  Uite aşa am devenit cu bună ştiinţă orelistă de computere. 😆

  Apreciază

 • 48. skorpion  |  27 Iunie 2010 la 11:31

  salve, fini,

  mersi !
  danke
  🙂

  dar cred ca abia diseara voi putea asculta, mai este un hop-boc-poc de rezolvat
  🙂

  Apreciază

 • 49. angel  |  27 Iunie 2010 la 19:57

  Buna seara, All!
  @47 Fini, ai mare dreptate-pling sau ma bucur, dupa caz, pentru amandoua!
  Dar, in cazul concret-zinbesc. Stramb, e drept…
  Grecia are peste 3000 de insule inregistrate. Cele mai multe insa, sunt mici bucati sterpe de piatra, fara apa si alte bogatii, deci, nelocuibile.
  Unele dintre ele au fost , de mult, vindute unor persoane particulare-greci sau straini.In acest sens un exemplu vestit este insula Skorpios vinduta lui Onassis, o bucata de piatra stearpa; el a transformat-o intr-un paradis provizoriu: apa este adusa cu tankere….Daca fata lui o vinde, dupa cum se zice, vom vedea cine va putea s-o intretina!
  Multe altele, mai mici sau mai mari, dar sigur mai putin celebre, au fost vindute, cum ziceam, chiar si unor …germani.
  Altele, din motive strategice, nu sunt vindute: exemplu grupul de insule Imia. Sunt de fapt 2 insule gemene-una cu ceva vegetatie( unde merg ciobani greci cu oile) si una stearpa, pe care se bat cu turcii…Lumea nu stie ca sunt doua si…vorbeste de insula Imia..
  Povestea vinturata ca tema de scandal cu atita lipsa de obiectivitate prin ziarele romanesti porneste de fapt de la un anunt dat de guvernul elen , legat de vinzarea unor terenuri ce le detine in insula Mykonos-vestita tare-, in scopul construirii acolo a unor complexe turistice. Valoarea este enorma si intentia este de fapt de a atrage investitori externi….As cumpara si eu daca as putea, dar cum nu pot…chibitez ca si altii!

  Apreciază

 • 50. skorpion  |  27 Iunie 2010 la 21:43

  salve, all

  vreau si eu sa cumpar o …..insula greceasca
  🙂

  Korfu?
  Rhodos?
  sau sa ma multumesc cu insula Simi unde apa este adusa de secole de pe alte insule..
  ma mai gindesc
  🙂

  Nora va roaga sa va simtiti bine in gradina,
  clemy, sa aduci muzica promisa ieri, nu???

  adica sa va simtiti ca la nora acasa, in gradina!

  Apreciază

 • 51. Fini  |  27 Iunie 2010 la 21:59

  Apreciază

 • 52. Fini  |  27 Iunie 2010 la 22:00

  Apreciază

 • 53. Fini  |  27 Iunie 2010 la 22:03

  Apreciază

 • 54. skorpion  |  27 Iunie 2010 la 22:04

  🙂

  Apreciază

 • 55. Fini  |  27 Iunie 2010 la 22:10

  Skorpi salve !

  Dacă tot faci pe poştaşul spune-i Norei că în seara asta am cântat la ţambal, am cântat de inimă albastră, făcui pe meteorologul, m-am jazzuit şi o salut cu drag.

  Apreciază

 • 56. skorpion  |  27 Iunie 2010 la 22:12

  salve, fini,

  cred ca va visa frumoasele tale cuvinte,
  ca vorbind cu ea la telefon, trasese un cascat zdravan,
  asa ca am intrerupt convorbirea, trimitind-o urgent la culcare.

  schlaf gut, i-am urat

  🙂

  si cred ca urgent ma voi retrage si eu,
  miine ma asteapta draga de plantatie..

  Apreciază

 • 57. Fini  |  27 Iunie 2010 la 22:14

  Skorpi,

  şi mai zi-i Norei că eu mă simt în Grădină ca la mine acasă.

  Apreciază

 • 58. skorpion  |  27 Iunie 2010 la 22:15

  me too, me too

  🙂

  mai ales cu un ceai de iasomie caldutz

  Apreciază

 • 59. Fini  |  27 Iunie 2010 la 22:20

  Skorpi,

  culcaţi-vă voi, rămân eu să vă apăr de ţânţari, cum se pune unu’ pe voi îl pleznesc. 😆

  Să ai o săptămână faină şi GUTE NACHT.

  Apreciază

 • 60. skorpion  |  27 Iunie 2010 la 22:23

  danke, Fini,
  multumesc ca mi-ai dat voie sa ma retrag
  🙂

  cit despre tintari loveste-i rau de tot ca-s prea multi
  (inclusiv de CC-t)

  🙂

  o saptamina frumoasa si muzicala iti doresc!

  Apreciază

 • 61. Fini  |  27 Iunie 2010 la 21:57

  AURA URZICEANU

  „Johnny Răducanu a înfipt mămăliga în jazz” Jancsy Korossy.

  Apreciază

 • 62. Fini  |  27 Iunie 2010 la 23:58

  Jazz portughez.

  Apreciază

 • 63. Fini  |  27 Iunie 2010 la 23:59

  Apreciază

 • 64. Fini  |  28 Iunie 2010 la 00:02

  Apreciază

 • 65. Fini  |  28 Iunie 2010 la 00:03

  NOAPTE BUNĂ ! tuturor.

  Apreciază

 • 66. Fini  |  28 Iunie 2010 la 06:44

  Uitai să zâmbesc !

  🙂 🙂 🙂

  Apreciază

 • 67. clemycali  |  28 Iunie 2010 la 20:48

  Buna seara, buna seara.
  Bine va regasesc. In seara asta ma tin de cuvant cu muzicile 🙂

  Apreciază

 • 68. clemycali  |  28 Iunie 2010 la 21:19

  Apreciază

 • 69. clemycali  |  28 Iunie 2010 la 21:30

  Apreciază

 • 70. Fini  |  28 Iunie 2010 la 21:43

  Clemy, 🙂

  îţi mulţumesc din suflet pentru Jonas Kaufmann. O iau ca pe un cadou.

  Apreciază

 • 71. clemycali  |  28 Iunie 2010 la 21:49

  @fini, cu placere 🙂

  Apreciază

 • 72. clemycali  |  28 Iunie 2010 la 21:54

  Apreciază

 • 73. clemycali  |  28 Iunie 2010 la 21:59

  Apreciază

 • 74. clemycali  |  28 Iunie 2010 la 22:08

  Apreciază

 • 75. clemycali  |  28 Iunie 2010 la 22:46

  @fini, all: Don Carlo o sa incerc sa il intind pe 2-3 zile ptr ca este o opera mult mai lunga si mai complexa.

  Apreciază

 • 76. Fini  |  28 Iunie 2010 la 23:06

  Clemy,

  fain !
  Le voi păstra. Încă odată, mulţumesc.

  Apreciază

 • 77. clemycali  |  28 Iunie 2010 la 23:09

  @fini, ai nimerit-o cu „summertime”. Afara sunt 40 C. Si ma bucur ca ti-au placut selectiile din Carmen. Luam o pauza de belcanto si JDF 🙂

  Apreciază

 • 78. Fini  |  28 Iunie 2010 la 23:10

  Apreciază

 • 79. Fini  |  28 Iunie 2010 la 23:13

  Clemy,

  belcanto – cântare frumoasă – cu performerii lui sunt întotdeauna bineveniţi.

  Apreciază

 • 80. Fini  |  28 Iunie 2010 la 23:16

  M-ai speriat cu cele 40 de grade, Dar văd că pe coasta de est este mai rezonabil (27 de grade)

  Apreciază

 • 81. clemycali  |  28 Iunie 2010 la 23:24

  @fini, e vara in California centrala. Temperaturi de 40 de grade si peste sunt ceva obisnuit. Din pacate.
  Si belcantoului, cantul frumos, este binevenit dardin cand in cand mai trebuie sa luam si o pauza. Chiar si cele mai bune bucate produc indigestie daca sunt mancate in cantitati prea mari.
  O sa facem pe urma si un nou popas in lumea baletului cu Giselle. Pe urma poate o sa pun Cenusareasa si mai vedem. 🙂

  Apreciază

 • 82. Fini  |  28 Iunie 2010 la 23:57

  Clemy,

  🙂 🙂 🙂

  te rog ia de la Viq sau Skorpion adresa mea.

  Apreciază

 • 83. clemycali  |  28 Iunie 2010 la 23:59

  @fini, ok. Am sa-l contactez pe viq 🙂

  Apreciază

 • 84. Fini  |  29 Iunie 2010 la 00:01

  Apreciază

 • 85. Fini  |  29 Iunie 2010 la 00:06

  Doresc tuturor trecătorilor prin Grădină o vacanţă după pofta inimii.

  Apreciază

 • 86. clemycali  |  29 Iunie 2010 la 00:26

  Apreciază

 • 87. clemycali  |  29 Iunie 2010 la 00:27

  Noapte buna tuturor.
  @fini, n-am putut sa ma obtin. O inregistrare facuta la spectacolul de ieri seara de la Paris 🙂

  Apreciază

 • 88. skorpion  |  29 Iunie 2010 la 08:03

  neata

  🙂

  Apreciază

 • 89. noradamian  |  29 Iunie 2010 la 12:59

  fini, clemy, angel, skorpion, all,
  dragi prieteni, salut!
  Am revenit după trei zile foarte grele, pentru mine, dar nu vreau sa va plictisesc.
  Am inceput sa recuperez, am mult de ascultat si de citit, o bogatie!

  Mai mult o sa povestim mai tarziu 🙂

  O zi frumoasa si luminoasa!

  Apreciază

 • 90. noradamian  |  29 Iunie 2010 la 13:00

  Postare noua!

  🙂

  Apreciază

 • […] Grigore Moisil: “O teoremă e o scrisoare de dragoste”… Sat Jun 26, 2010 12:49 pm Motto : “Legile ţării nu interzic nimănui să fie imbecil.” “Pe mine o teoremă de matematică nu m-a supărat niciodată” îi replicase profesorul Moisil unei reporteriţe care-i lua un interviu, la o afirmaţie a acesteia (“Ştiţi că adevărul supără”). Câteva din celebrele cugetări şi aforisme ale omului de spirit Moisil,  pornind de la matematica pe […] […]

  Apreciază

 • 92. noradamian  |  10 Ianuarie 2016 la 14:40

  Reblogged this on Gradina de hartie.

  Apreciază

 • 93. De ce nu?  |  11 Ianuarie 2016 la 12:12

  O personalitate extraordinara.

  Apreciază

 • 94. noradamian  |  11 Ianuarie 2016 la 15:43

  Da, a fost unic: plin de spirit, bonom, matematician, cercetător și profesor, inegalabil

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

 • 896,279 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te altor 2.363 de urmăritori

Follow Gradina de hartie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

 • 896,279 hits
Follow Gradina de hartie on WordPress.com

Feeds


%d blogeri au apreciat asta: