Ia gunoiul, neamule, la anul și la mulți ani! (2)

2 ianuarie 2012 at 15:37 36 comentarii

Postat de Bască ilie în „Grădina publică”

Șeful serviciului de salubritate, vădit încurcat cu spectaculoasa înfățișare adulterină, la expunerea de pomină în plenul adunării generale, s-a refugiat într-o nouă serie de șușoteli cu domnișoara aflată de-a dreapta lui, în prezidiul transformat subit în banca acuzaților. Tenul subțire, înroșit de divulgarea publică a secretelor profesionale într-ale practicii de jurisconsult în ascensiune, și mimica ei trădau dorința de a lupta până la capăt pentru onoarea nereperată și dreptul la viață privată de permisiunea soției șefului. În sală se așternuse liniștea, sub privirile concentrate ale numeroasei asistențe, ca la cititul pe buze. Șeful rupe tăcerea semnelor, traduse în șoapte consultative, cu o voce nespus de conciliantă:
-Măi oameni buni, am lucrat împreună mulți ani și vă cunosc ca pă copiii mei. Nu m-am așteptat să conspirați împotriva mea și să-mi veniți cu un asemenea șantaj.
Rumoarea sălii este întreruptă de un economist de la biroul de control financiar.
-Șefu, toți membrii grupului gunoierilor scormoniști-reformiști am primit câte un dosar complet, cu toate copiile după probele anexate. După ce am priceput concluzia studiului și lucrarea în întregul ei, consultându-ne între noi, am primit toți sarcina să explicăm mai departe celorlalți salariați. Am luat fiecare în primire câte 20 la instructaj, apoi i-am verificat pe toți, ca să fim siguri de ce-au înțeles. Scopul lucrării nu a fost să vă urmărim ci ați căzut pe tehnică, dacă pot să mă exprim așa. Ulterior v-ați căpătat calitatea de urmărit. Eu propun să ne spună părerea mai avizată șeful grupului, nea Măturoi. Liderul se ridică și ordonă:
– Mai întâi să iasă pe hol Piranda mare a lui Stâgaciu, s-o sune pe fiică-sa de la drept și să verifice chestia cu șantajul reclamat de șefu. După ieșirea trimisului special, Noptel Măturoi își ia pledoaria în primire. Șefule, mă știi de peste 30 de ani, am lucrat numai măturător de noapte. Măturător bulevardier nocturn, cum scrie în fișa postului. Nu am pornit acțiunea asta pentru salarii mai mari și nici concluzia studiului nu ne îndeamnă să luptăm pentru majorări de lefuri. Am un salariu mulțumitor și pe deasupra primesc lunar 200 de euro de cei doi fii ai mei, plecați la muncă în Italia. Printre alte încercări și analize, ne-am propus să întocmim un studiu comparat cu activitatea judecătorilor, ca să ne dăm seama cum să ne îmbunătățim condițiile de muncă. Matale ai căzut ca musca-n lapte și dă-mi voie să-și dau un sfat. Nu mai plăti cu cardul, când mergi la restaurant sau hotel cu… cum vrei să-i zici matale domnișoarei juristă! Sau măcar nu mai lăsa chitanțele pe masa de consumație sau pe tejghea și nu le arunca, mai bine rupe-le! Odată ajunse actele la gunoi, aici este imperiul nostru și nu ne scapă nimic. Astea nu mai ajung la nicio Glină, fiindcă nu mai apucă să plece; ce ne interesează intră direct în arhiva noastră și în baza de date. Noi scormonim până ne refomăm, nu ne jucăm de-a gunoierii. Mai ții minte când ne dădeai ordine să nu mergem pe strada cutare, între orele x și y, că acolo merg în misiuni secrete alții, de la nușce servicii speciale, doar îmbrăcați în gunoieri, și ne avertizai ca să previi de fapt o încăierare între noi și ăia? Ei bine, noi, ca să urmărim pe cine vrem, nici nu mai trebuie să ne ehipăm, suntem gata mascați. Prezenți la treaba noastră de zi și noapte, cine să-și imagineze că niște gunoieri și gunoaie mai au și-o activitate conspirativă?
Piranda lui Stângaciu se întoarce și raportează rezultatul verificării:
-Nea Noptele, am vorbit cu Pirandina mea și mi-a zis că nu-i șantaj, e vrăjeală. A mai durat oleacă, a citit niște articole din Codul penal și a zis că noi nu cerem nimic în schimb de la șefu, nu-l constrângem să facă sau să nu facă ceva anume, nu-l amenințăm. Vom acționa cum ne-am propus, fără tocmeală. Și-a mai zis de șefu: “dă-l în mă-sa, că bate câmpii; doar dacă se sinucide ne poate crea ceva probleme, până ni se dă NUP din lipsă de probe”. Mă scuzi, șefu, da’ eu n-am voie să ascund nimica, cică nu se știe cât de important poate să fie orice amănunt. A mai zis să-i dăm un bip dacă vrem să ne trimită prin SMS articolele alea.
Nea Noptel îi mulțumește agentului întors din misiune cu ok și reia cuvântul.
-Șefu, noi verificăm probele sau informațiile din 3 surse, ca jurnaliștii de investigație serioasă. De data avem numai una, dar e de încredere. Dacă nu înțelegi că noi doar dezbatem studiul finalizat și discutăm cu toții ce vrem să rezolvăm cu soluția de a nu mai ridica deloc gunoaiele, considerăm că ți-am acordat un drept la replică, înainte să facem public studiul, și oricum nu-ți cerem nimic sub amenințare sau șantaj.
Șeful profită de dreptul la o minireplică și arată o bunăvoință curioasă:
-Să nu ne grăbim, nea Măturoi! Ascult. Rămăsesm la umărirea conspirativă, dar am o nelămurire. Ziceai că obțineți probe sau informații din 3 surse. Care sunt sursele astea, dacă eu merg cu o colegă la restaurant, să servim o cafea sau masa?
-Prima sursă e chitanța doveditoare a achitării notei de plată, demonstrează cine este titularul acțiunii nevinovate. Doar cu nota de plată nu probăm nimic, iar cu numerar nu te întreabă cine ești. A doua sursă e una fotografică sau chiar video, depinde de dotarea de moment, iar a treia este sursa hotelieră. Cine merge cu o colegă numai la restaurant, nu mai ajunge cu ea la hotel. Cine intră cu o domnișoară la hotel, dar insinuează o simplă coincidență de circulație, se împiedică în prima probă. Cu dovada chitanței de la hotel, nu mai poate să mintă nici măcar că chiar atunci s-a angajat acolo ca recepționer.
Urmărirea și scotocirea în gunoaie le rezolvă și le reformează pe toate. Cum să aflăm pe unde umbă judecătorii, ce fac și cum muncesc, dacă nu-i urmărim? Aceasta-i întrebarea retorică! Nu mai poți să te compari cu cel despre care nu știi nimic. Ori, matale ai apucat să ne zici, în calitate de șef, că nu vezi niciun impediment să lucrăm la fel ca judecătorii. Dacă nu mă crezi, scoatem înregistrarea sedinței de până acum. Toți suntem numai ochi și urechi. Știm ce vrem și ne dăm seama când ne apropiem de ceea ce a concluzionat studiul. Despre echipament și modul de operare, pot să spun că noi, gunoierii, spre deosebire de alte sevicii speciale, active în altfel de salubrizare, nici nu prea trebuie să urmărim pe cineva anume fiindcă suntem oricum împânziți peste tot. Doar ținem legătura între noi prin telefon și ne anunțăm când se apropie sau se îndepărtează supravegheatul, unde a intrat, când a ieșit, unde a aruncat vreun gunoi, unde ia cina, cu cine; până la urmă aflăm și de ce, alteori știm și cât, după mărimea mizei.
-Am înțeles, nea Măturoi. Acum spune-mi, de ce să nu mai ridicați deloc gunoiul?
-Ei, de-acuma, ai puțintică răbdare, stimabile!

Reclame

Entry filed under: 7301634. Tags: , , .

Semne bune criza are… Etajul cinci

36 comentarii Add your own

 • 1. noradamian  |  2 ianuarie 2012 la 16:02

  Ziua bună, prieteni, că e-nsorită si a-nceput să crească 🙂

  Apreciază

 • 2. Bască ilie  |  2 ianuarie 2012 la 16:32

  Resaluttare!
  Mă simt obligat să precizez rolul mai mult pregătitor al acestui episod 2, pentru ca cititorii să aibă cât de cât idee cu cine au de-a face din „Grupul gunoierilor scormoniști-reformiști”. 🙂

  Apreciază

 • 3. Bască ilie  |  2 ianuarie 2012 la 16:46

  De altfel eu n-am nicio vină. Doar relatez desfășurarea lucrărilor ședinței anuale de la compania REBU și nu ascund nimic din ceea ce știu și s-a discutat, cu excepția apartenenței mele la același grup, un motiv în plus să mă simt onorat și hotărât să ne facem treaba… la fel ca judecătorii. 🙂

  Apreciază

 • 4. noradamian  |  2 ianuarie 2012 la 17:11

  Bsk, scormonistii-reformisti sunt puşi pe treabă! Aho, aho!… 😀

  Apreciază

 • 5. Bască ilie  |  2 ianuarie 2012 la 17:23

  Niciun „a” și niciun „ho”!
  Vrei să ne oprim, soro? 🙂

  Apreciază

 • 6. noradamian  |  2 ianuarie 2012 la 17:59

  Nţţţ, mai e de lucru 😀

  Apreciază

 • 7. Bască ilie  |  2 ianuarie 2012 la 18:01

  Facă-se voia ta!
  A noastră e deja pe drumul înfundat al inamovibilității. 🙂

  Apreciază

 • 8. noradamian  |  2 ianuarie 2012 la 18:11

  Wow, Bsk, ar trebui un tractor acolo… 😆

  Apreciază

 • 9. Bască ilie  |  2 ianuarie 2012 la 18:31

  Chiar așa!
  Ca să tragă din înfundătură carul cu boi… ticsit cu gunoaie. 🙂

  Apreciază

 • 10. skorpion  |  2 ianuarie 2012 la 18:59

  hello,
  ati gasit tractorul ca vin eu si vi-l aduc?!
  🙂

  Apreciază

 • 11. Bască ilie  |  2 ianuarie 2012 la 19:18

  Locul ticsit de gunoaie are nevoie de ajutor.
  Prietenii se cunosc la mânie, beție și schimb de bani.
  La nevoie, prietenia adevărată se cunoaște în alt sens, al reconfirmării necondiționate, nu al probei pentru verificare. 🙂

  Apreciază

 • 12. noradamian  |  2 ianuarie 2012 la 20:07

  Bon soir mes amis, seară de-ncheiere de sărbători, pe-aci,
  mişcări de trupe… les vacances sont presque fini… 😉

  Apreciază

 • 13. Fini  |  2 ianuarie 2012 la 20:11

  Despre prietenie. Nu sună rău nici acuma.

  Apreciază

 • 14. noradamian  |  2 ianuarie 2012 la 20:27

  Fini, salut 🙂 Nu sună rău niciodată 😀

  Apreciază

 • 15. noradamian  |  2 ianuarie 2012 la 20:28

  Şi nici asta:

  Apreciază

 • 16. skorpion  |  2 ianuarie 2012 la 20:42

  Cand Dalai Lama a fost intrebat ce il surprinde cel mai mult
  la umanitate, el a raspuns:
  ”Omul. Deoarece el isi sacrifica sanatatea pentru a face bani.
  Apoi isi sacrifica banii pentru a recupera sanatatea.
  Apoi este nerabdator sa vina viitorul
  incit nu traieste prezentul; rezultatul
  fiind ca nu traieste nici in prezent, nici in viitor;
  traieste ca si cum niciodata nu o sa moara, si apoi moare
  fara sa traiasca niciodata cu adevarat”

  Apreciază

 • 17. Fini  |  2 ianuarie 2012 la 21:00

  Apreciază

 • 18. Fini  |  2 ianuarie 2012 la 21:02

  Apreciază

 • 19. Fini  |  2 ianuarie 2012 la 21:03

  Apreciază

 • 20. Fini  |  2 ianuarie 2012 la 21:04

  Apreciază

 • 21. Fini  |  2 ianuarie 2012 la 21:05

  Apreciază

 • 22. clemycali  |  2 ianuarie 2012 la 21:06

  Buna seara, buna seara.
  Faina postare mister B. Citindu-o mi-am adus aminte de niste sedinte asemanatoare la care am avut nefericirea sa particip. Ma rog, in cauza nu erau gunoieri ci alte categorii profesionale dar obiceiurile erau aceleasi 🙂

  Apreciază

 • 23. Fini  |  2 ianuarie 2012 la 21:06

  Apreciază

 • 24. Fini  |  2 ianuarie 2012 la 21:08

  Apreciază

 • 25. Fini  |  2 ianuarie 2012 la 21:10

  Apreciază

 • 26. Fini  |  2 ianuarie 2012 la 21:12

  Apreciază

 • 28. noradamian  |  2 ianuarie 2012 la 23:07

  Skorpion, 16, admirabilă zicerea lui Dalai Lama 🙂

  Apreciază

 • 29. noradamian  |  2 ianuarie 2012 la 23:09

  Bsk, profesionisti gunoieri, stiu meserie 🙂 abia astept să văd ce zic scotociştii -reformişti privitor la motivele neridicării gunoaielor 🙄 😆

  Apreciază

 • 30. noradamian  |  2 ianuarie 2012 la 23:09

  Skorpion, tradus altfel ar suna „cresterea peste măsură a cantităţii de gunoaie si întârzierea strângerii lor afectează grav breasla”
  … Şi societatea. 😉

  Apreciază

 • 31. noradamian  |  2 ianuarie 2012 la 23:12

  Fini, multzam pentru „cina muziicală”: rafinată, plină de gust 🙂

  Apreciază

 • 32. Creanga  |  2 ianuarie 2012 la 23:38

  Seara buna si la multi ani!
  Am luat o suta, am luat o suta! Nu aici, la postarea trecuta, numa buna de pus deoparte pentru cand vom pleca departe.
  Acum intru la recuperat, va urez un an nou gradinaresc, si pe Robin aici sa o mai gasesc! O fi ea pasare calatoare dar locul ei e in razoare.
  PS Bsk, eu ma intrebam de Craciun cum de nu a aparut Robin, am fost defazat cu cateva zile.

  Apreciază

 • 33. noradamian  |  2 ianuarie 2012 la 23:48

  Crengulin, cum vezi, gunoim… 🙂 Ne pregătim răzoare, pentru luni cu soare şi povestiri călătoare 🙂

  Apreciază

 • 34. noradamian  |  3 ianuarie 2012 la 00:23

  Somn usor 🙂

  Apreciază

 • 35. noradamian  |  3 ianuarie 2012 la 18:06

  Hello, ce mai faceţi? 🙂

  Apreciază

 • 36. noradamian  |  3 ianuarie 2012 la 18:07

  postare nouă

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

 • 899,905 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te altor 2.359 de urmăritori

Follow Gradina de hartie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

 • 899,905 hits
Follow Gradina de hartie on WordPress.com

Feeds


%d blogeri au apreciat asta: