Cazul Panait, standard de lucru în „Cooperativa Avântul”(8)

24 Aprilie 2012 at 14:51 23 comentarii

Postat de Bască ilie în „Grădina publică

11. Trambulina fulminantă tipizată și șablonul tăcerii post-mortem.

Când un tânăr abia ieșit de pe băncile studiului teoretic accede rapid în cele mai înalte sfere ale puterilor statutului, prima eroare de apreciere ar fi să-l credităm cu merite profesionale deosebite, rezultate dintr-o experiență de debutant, și să ignorăm contribuția decisivă a unei trambuline din culisele vieții lui personale.  Amplificarea procedeului de ascensiune profesională fulminantă, în beneficiul unei mulțimi de persoane, tinde să identifice  practica fenomenală cu o trambulină tipizată, cuprinsă în standardul de lucru. Un astfel de tânăr a fost Sorin Crivăț. A murit în condiții suspecte în penitenciarul Codlea, cu o lună și jumătate înainte să împlinescă 33 de ani, iar peste modul de lucru deficitar în elucidarea cauzelor morții lui planează fapte, date și indicii contradictorii, un tipar al volatilizării urmelor în forme precipitate și necredibile. Ca un destin standardizat, totul se încheie aparent. În fapt, urmează șablonul tăcerii post-mortem: ca la un consemn, cazul închis devine dosar minat-tabu! (interzisă reanalizarea și orice tentativă de redeschidere, vegheat de o muțenie profundă în privința aspectelor ciudat de nelămurite; tăcere dusă până la extrem, ca o paralizie generală). Trepădușii sistemului judiciar- abilitați să tacă în poziție de drepți- intră în ceața consemnului, odată cu acoliții lor acoperiți și instituționalizați, iar dosarul inert rămâne păzit cu strășnicie… de manual. (ori din aceeași școală, fie ea și de la Bran, ori într-un dispreț de școală nouă, fie el uriaș cât un consens; eu aș zice că ambele se îmbină și se perpetuează ca o boală transmisibilă și statornică). În urmă, ca o superputere ordonată în șablon, veghează și țiuie în urechi conspirația tăcerii.

Sorin Crivăț s-a născut la 6.05.1974, în București, a absolvit Facultatea de Drept a Academiei Politice și Academia Diplomatică-Secția Relații Internaționale, cu masterat în relații internaționale. În vara anului 2003 avea 29 de ani și era deja trecut prin toate etapele de pregătire specifică, instruit și propulsat cu trambulina tipizată. La 2.08.2004 a fost numit – după criterii specifice de penetrare la nivel guvernamental – în funcția de șef al Corpului de Control al Ministrului Integrării Europene, Alexandru Fărcaș, din guvernul Năstase. Sorin Crivăț, deținător de certificat ORNISS, urmărea siguranța informativă si protecția datelor clasificate. A rămas pe poziție în guvernarea următoare, până când noul Ministru al Integrării, Anca Boagiu, a luat cunoștință de rezultatul verificărilor unei comisii de disciplină :abateri disciplinare, absență nemotivată, incompetență profesională, adică o evaluare ideală pentru ordinul ministrului de destituire din funcție, începand cu data de 14.04.2006. Dat afară pe o ușă, odată cu încetarea contractului de muncă, Sorin Crivăț găsește după 2 săptămâni altă intrare pe la același nivel: din 2.05.2006 devine șeful structurii de securitate la Oficiul Participațiilor Statului si Privatizării în Industrie din cadrul Ministerului Economiei si Comerțului, condus de Codruț Sereș. Din ordinul ministrului economiei (20.11.2006), Sorin Crivăţ s-a deplasat în interes de serviciu în Egipt, Kenya și Nigeria, în perioada 22.11.2006 – 04.12.2006. (la plecare și întoarcere a fost supus unor controale medicale riguroase; era perfect sănătos). După două zile, la 6.12.2012, procurorul șef DNA- Biroul Teritorial Brașov, Șelaru Horia Valentin, efectuează o percheziție la domiciliul lui Sorin Crivăț, în baza autorizației de percheziție emisă de Tribunalul Brașov, ridică un laptop și aproape 500 de file cu rapoarte informative legate de faptele unor persoane politice, funcționari publici și magistrați. După 2 săptămâni, la 21.12.2006, Sorin Crivăț a fost arestat sub acuzația de… trafic de influență: potrivit rechizitoriului, ar fi pretins și primit bani de la un brașovean-denunțător, între aprilie 2005-septembrie 2006, (echivalent 30.000 euro) pentru a-i facilita eliberarea unor autorizații. În februarie era trimis în judecată în stare de arest, iar luna următoare (la 3 luni și o săptămână de la arestare) Sorin Crivăț moare în penitenciar la 27.03.2007.

Nu are rost să intrăm în amănuntele relațiilor diverse și controversate ale lui Sorin Crivăț, legate de traficul de influență, luare de mită, combinații cu lumea interlopă din Iași, informațiile furnizate de el împotriva lui Florentin Scalețchi (într-un dosar de corupție). Din această zonă nu poate să provină decât cel mult un ucigaș de rând. Dacă ar fi existat un ucigaș obișnuit, Institutul de Medicină Legală ar fi depistat cauza morții provocate și implicit s-ar fi elucidat șirul ciudățeniilor. Cu alte cuvinte, mai ușor cu IML pe treptele structurii de rezistență! Este parte componentă a Cooperativei Avântul. Sanda Stănoiu și prietenii ei acoperiți știu de ce și de când.(2001-la început de ministeriat). Un ucigaș obișnuit nu beneficiază de protecție prin măsluirea autopsiei și a analizelor toxicologice,  întrucât IML nu execută comenzi de mușamalizare pentru oricine. Rezultatul autopsiei preliminare la IML Brașov- boala de inimă a omului sănătos- și moartea din cauze naturale, revizuită într-o versiune IML-istă finală, sună straniu și nu lămuresc nimic, dimpotrivă. Pe lângă ora și locul morții, ambigue și cu modificări precipitate, contradictorii între comandantul peniteniarului și spitalul penitenciarului (fiecare pasa spre celălalt ora și locul morții), apoi indiciile otrăvirii, nepotrivirile cu declarațiile unor deținuți, au mai existat cîteva coincidențe de necrezut: Sorin Crivăț a fost singurul sancționat din celulă- cu interdicția de a primi pachet de la familie, timp de 2 luni, până la 17.03.2007- din cauza utilizării telefonului altuia, dar în mod abuziv i s-a interzis pachetul și după expirarea sancțiunii; membrii familiei s-au prezentat la penitenciar în 24.03.2007 (cu 3 zile înainte să moară), le-a fost refuzat pachetul, obligându-l astfel pe Sorin să consume mâncarea servită de penitenciar. Această prelungire a sancțiunii este asociată cu premeditarea otrăvirii și simptomele prezentate de Sorin Crivăț în momentul prăbușirii.
A murit în ziua de 27.03.2007 după-amiază; chiar a doua zi urma să se prezinte în instanța Curții de Apel Brașov în vederea revocării   măsurii preventive de arestare și eliberare sub control judiciar, după ce anunțase la termnul anterior intenția sa de a face cunoscute unele informații. Ultimele lui cuvinte în fața judecătorului:
„Mai multe nu pot să spun, am depus un jurământ”.

 12. În loc de concluzii despre viața și moartea căpitanului Sorin Crivăț.
a) Cererea scrisă în penitenciar, la 8.01.2007, adresată Directorului SRI: Subsemnatul SORIN CRIVĂȚ, fiul lui Adrian si Valentina, născut la data de 06.05.1974, în Bucuresti, personal operativ acoperit sub criptonimul POPESCU MIHAI, desfășurând activități specifice muncii de informații din data de 01.08.2003 în subordinea generalului STANCIU VASILE si ofițer de legătură colonel […] vă rog să binevoiți a analiza si aviza favorabil, în raport de activitatea subsemnatului, eliberarea unei adeverințe din care să rezulte gradul si perioada în care am desfășurat activități specifice informativ-operative în calitate de ofițer al SRI”. (aici- cererea olografă, aici–  a și b)

b) Un judecător enigmatic din ICCJ- Traian Gherasim-polarizează informații speciale și speranțele de scăpare ale lui Sorin Crivăț. Ce mică e lumea acoperită! (fost procuror general adjunct în Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiție până în 2002, apoi judecător în Intanța Supremă până anul trecut, 28.11.2011)

c)Tatăl lui Sorin are un semn de întrebare întemeiat și o temere de cunoscător:
El a fost ofițer acoperit în cadrul SRI-ului. Și eu am fost ofițer și nu mi-e rușine să spun asta, pentru că n-am facut nimic de care să-mi fie rușine. El totuși stătea liniștit, pentru că se aștepta sa-l apere cel pentru care lucrase. Telefonul lui a fost ascultat de DNA, ne-a mărturisit Adrian Crivăț, tatăl celui decedat.
Sunt pensionat de șapte ani. În ultimii ani am fost al doilea din comenduire. Eu stau și mă gândesc de ce SRI-ul s-a ferit să recunoască în fața organelor de justitie: Da, dom’ne, a fost omul nostru. A lucrat pentru noi.”? (aici–  c și d)

d) Domnul Adrian Crivat a lăsat voit impresia că stie mai multe despre cei care ar fi avut interes sa-l neutralizeze pe Sorin. Totusi, a evitat să dea nume. Ne-a spus franc faptul că se teme pentru viața sa și a soției sale. Ne-a marturisit că, atunci când era amenintat, lui Sorin i se spunea „să aibă grijă de familie și de părinți.

Anunțuri

Entry filed under: 7301634. Tags: , , , .

Cazul Panait, standard de lucru în „Cooperativa Avântul”(7) Ab initium, cum spune otevistu’

23 comentarii Add your own

 • 1. noradamian  |  24 Aprilie 2012 la 14:54

  Salut, prieteni!Sumbru serial! Dacă de procurorul Panait s-a mai aflat, despre istoria lui A. Pantea şi, mai ales, a lui Sorin Crivăţ, habar n-am avut.

  Apreciază

 • 2. skorpion  |  24 Aprilie 2012 la 18:40

  salut,
  ciudat, dubios cazul Sorin Crivăț……….
  si un destin tragic.

  totusi se pune intrebarea,
  nu cumva in acest caz este vorba si de un dinupaturica?
  sau un felix?

  Apreciază

 • 3. noradamian  |  24 Aprilie 2012 la 18:51

  Ziua bună, Skorpion!Sorin Crivăţ, da, încă un caz tragic. Dacă dai click pe linkurile localizate în postare, o să vezi mai multe imagini. Cazurile astea-s elemente dintr-o „cooperaţie” a răului care, probabil, vieţuieşte prin subterane 🙄

  Apreciază

 • 5. skorpion  |  24 Aprilie 2012 la 21:56

  cred ca la tema asta a lui mister B, ar merge Frédéric Chopin – cu al său Mars funebru

  Apreciază

 • 6. noradamian  |  24 Aprilie 2012 la 22:11

  Seara bună! 🙂 Skorpion, e o postare dificilă, la care pur si simplu e greu să comentezi! Că toate grozăviile astea s-au pus pe rol şi s-au derulat în anii de supremaţie pesedistă,asta e o realitate de necontestat, o confirmă datele din surse oficiale si faptele consemnate jurnalistic si declaraţiile persoanelor legate de evenimente.

  Apreciază

 • 7. noradamian  |  24 Aprilie 2012 la 22:13

  Frumos sună celebrul mars funebru al lui Chopin, danke.

  Apreciază

 • 9. noradamian  |  24 Aprilie 2012 la 23:39

  Somn usor 🙂

  Apreciază

 • 10. Fini  |  25 Aprilie 2012 la 07:51

  La tema aceasta rămâi mut.
  Nu pot vorbi din decenţă faţă de o nouă victimă.
  Consternare.

  Apreciază

 • 11. noradamian  |  25 Aprilie 2012 la 14:58

  Ziua bună, prieteni! Fini, ai dreptate! Dar e bine ca toate astea să se ştie. Fără a-şi afla relele, oricât ar fi de urâte, societatea n-ar avea nici o şansă să se mai repare.

  Apreciază

 • 12. noradamian  |  25 Aprilie 2012 la 14:59

  Ne auzim mai târziu 🙂

  Apreciază

 • 13. clemycali  |  25 Aprilie 2012 la 20:23

  Buna seara, buna seara. Infricosator. Despre moartea ciudata a lui Sorin Crivat citesc prima data. S-ar putea din pacate sa mai existe si alte cazuri. IML-ul nu este un monument de integritate profesionala.

  Apreciază

 • 14. noradamian  |  25 Aprilie 2012 la 22:05

  Seara bună. Am venit cam târziu dar o să pun o postare care rămâne şi mâine.

  Clemy, cred că o să mai aflăm, în episoadele care urmează, şi de alte asemenea lucruri.

  Apreciază

 • 15. noradamian  |  25 Aprilie 2012 la 22:06

  postare nouă

  Apreciază

 • 16. sorindinn  |  28 Aprilie 2012 la 12:36

  L-am cunoscut pe Sorin. A fost un om de toata lauda. In rest….pacat!

  Apreciază

 • 17. Bască ilie  |  28 Aprilie 2012 la 14:02

  @Sorindinn
  Ești de acord să ne oferi niște amănunte: când și unde l-ai cunoscut? Există câteva puncte cheie în care ne-ar prinde bine câteva elemente ajutătoare, utile când vom detalia contradicțiile și minciunile din anchetarea și descrierea împrejurărilor morții lui.

  Apreciază

 • 18. Bască ilie  |  28 Aprilie 2012 la 14:08

  Sorindinn
  Te rog să mă scuzi, n-am fost atent. Eu mă gândeam la Cristian Panait și la el m-am referit în cele scrise mai sus. Nu m-am uita la ce episod ai comentat.

  Apreciază

 • […] episoadele  aici: 0     1      2      3      4      5    6    7      8     9   10   11    12      13    15    16    17  […]

  Apreciază

 • […] episoadele, aici: 0     1      2      3      4      5    6    7      8     9   10   11    12  13   14  15    16    17  18   […]

  Apreciază

 • 21. dictaturajustitiei  |  19 Iulie 2012 la 14:32

  Reblogged this on Dictatura justitiei.

  Apreciază

 • […] episoadele, aici: 1      2      3      4      5    6    7      8     9   10   11    12  13  14  15    16    17  […]

  Apreciază

 • […] anterioare, aici: 1      2      3      4      5    6    7      8     9   10   11    12  13   14  15    16    17  18  […]

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Nora Damian Facebook nora.damian@gmail.com

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

 • 882,599 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te altor 2.287 de urmăritori

Follow Gradina de hartie on WordPress.com

Add to Google

Member of The Internet Defense League

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

 • 882,599 hits
Follow Gradina de hartie on WordPress.com

Feeds


%d blogeri au apreciat asta: