Cazul Panait, standard de lucru în „Cooperativa Avântul”(10)

3 mai 2012 at 12:37 20 comentarii

Postat de Bască ilie în „Grădina publică”

15. Miliția politică din anul 2001 .  

Asemănările dintre „agent al organelor de securitate” (înainte de 1990) și lucrători operativi ai serviciilor de informații(după 1990) ascund, protejează și proliferează activitatea celor mai periculoși agenți patogeni ai societății românești. Astfel de lucrători operativi, performanți, acționează la fel ca celulele canceroase nedepistate și nedureroase, până se va simți afecțiunea organ(ism)ului atacat. Ambele formulări apar în legislație și se străduiesc din răsputeri să-i delimiteze doar pe păcătoșii de peste imaginarul gard 1990, într-un mod manipulator, conceput de aceiași specialiști în diversiuni securiste. Ce să cauți înainte de 1990 ? De la înființare, CNSAS-ul nu a dispus timp de vreo șase ani nici măcar de suficiente coperți ale dosarelor goale, iar după 2006 i-au parvenit dosare periate, pentru un front de lucru inofesiv și neglijabil, cît să ciugulească niște firmituri printre relicve, dispăruți, rătăciți și scăpați din eroare sau dedicație. Câțiva magistrați depistați pozitivi au arătat cum știu să rămână în funcție cât durează procesul de tergiversare sau până la retragerea liniștită cu pensia de serviciu. Un spectacol fascinant al aparenței, în care sintagma poliție politică are pretenția să probeze faptul că informatorul sau colaboratorul ar fi afectat drepturile și libertățile unor persoane, altfel turnătorul rămâne fără de prihană. Peste toată suficiența asta, cum sublima probă a frecției la piciorul de lemn al turnătorului cu acte în regulă l-a speriat pe motanul securist, s-a căţărat  în funcția de vicepreședinte al Senatului. Pentru ca spectacolul să aibă și foc artificial de paie, la spartul târgului a apărut și ultima gogoașă uriașă: declarația pe propria răspundere nu produce nicio consecință. Turnătorul dovedit nu va fi sancționat penal pentru fals în declarații, deoarece nu se poate proba intenția. Dincolo de 1990 se află doar o țintă falsă; urmărește să-i acopere pe cei activi de dincoace de gard și să creeze iluzia democrației scăpate de structurile represive ale trecutului. Nu-s aceleași, s-au perfecționat în spatele unui paravan lung și lat cât gardul vopsit de leoparzi, cu litere post-decembriste!

Nimeni nu are acces efectiv încât să controleze activitatea rețelelor, nimeni nu delimitează cât ar fi serviciu util societății și cât represiune cu față democratică, miliție politică, politică de procuratură sau justiție infestată sub acoperire. Nomenklatura comunistă și organele de represiune din coastă s-au ascuns în nomenclatorul ofițerilor acoperiți ai serviciilor actuale de informații. Un Viorel Hrebenciuc- fost șef al Comitetului Județean al PCR Bacău- nu avea cum să rateze transbordarea dincoace de gardul vopsit din ochi și să aibă de-a dreapta lui un Ilie Picioruș, consilier de talie securistă notorie între 1992-1996, apoi delegat cu sarcini precise- sub masca de procuror indispensabil- în incinta celui mai înalt parchet. Ce naște dintr-un asemenea tandem, mănâncă democrație pe pâine și ascunde în Parchetul General monstruozitatea sub jurământ duplicitar.

Începutul anului 2001, odată cu revenirea PSD-ului la putere, a marcat nu doar numirea procurorului Ilie Picioruș la conducerea Secției de Urmărire Penală și Criminalistică, cu Tănase Joița în vârful Parchetului General și Alexandru Tuculeanu adjunct. Atunci s-a declanșat și prigoana procurorilor aflați pe lista neagră a lui Iliescu&comp. Printre fugăriți și amenințați s-au aflat procurorii Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiție Ovidiu Budușan și Doru Dobocan. O relatare de presă despre acel moment, după ce a mai prins ceva curaj:
Pe parcursul ultimelor zile în care cuplul de procurori Budușan – Dobocan a rămas în Capitală dupa instalarea la Cotroceni a lui Iliescu, cei doi magistrați au fost amenințați cu moartea, fiind nevoiți să schimbe mai multe locuințe. Umilitor pentru un Procuror General al Romaniei și pentru un procuror șef din cadrul Curții Supreme. Dar nimeni nu a mișcat un deget pentru a-i apăra.
De aceeași miliție politică din 2001 nu a scăpat nici procurorul Lucian Papici, în timp ce procurorul Nicu Păcuraru a murit-cum altfel?-de infarct.
16. CSM-Camuflajul Supermascat al Mapelor- ascunzătorul de Picioruși.
Monica Macovei a inițiat modificarea și completarea Legii 303/2004-statutul judecătorilor și procurorilor- prin Legea 247/2005 (inclusiv art. 6, 7, 48 și 49).
De 7 ani membrii CSM mint, simulează verificarea judecătorilor și procurorilor la CNSAS prin demersuri ocolitoare și ignoră dispozițiile legii în vigoare.
a) b) CSM și membrii CSAT (în special directorii SIE și SRI, alături de ministrul justiției, având în subordine de verificat magistrați și asimilați acestora) nu văd bine art.7 alin. 1-4 legat numai de serviciile de informații actuale.
În finalul episodului 7 am prezentat recenta Hotărâre CSM de numire a lui Radu Bodea în funcția de  procuror șef secție judiciară la  Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, pentru al doilea mandat de 3 ani, începând cu data de 27.02.2012.

Printre înscrisurile atașate se vede (aici) înșiruirea lor, iar singura declarație depusă de candidat este cea prevăzută de art 49 alin 11, raportat la 48 alin 11, respectiv declarația pe propria răspundere de neapartenență la serviciul de informații înainte de anul 1990Mai exact nu se mai impune condiția de poliție politică, e suficient de gravă legătura cu fostele servicii sub orice formă:  Nu pot fi numiţi în funcţii de conducere judecătorii/procurorii care au făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau au colaborat cu acestea.. Aici se include legătura cu școala securității pentru securitate, situație verificabilă direct din mapele profesionale dosite la CSM, nicidecum la CNSAS. Adevărul nu se găsește prin plimbarea unei cereri de verificare pe unde nu are ce să caute sau nu are cum să primească răspuns. La fel, CNSAS plimbă simulatorul de căutare pe la servicii și  primește răspunsul dat deja în legătură cu absolvenții școlilor securității: „SRI nu dă astfel de informatii”. CSM se jenează să privească în trecutul securist al magistraților și să-l facă public, să știe lumea că nu-i nimic de ascuns; poate îndrăznește întâi să trimită mapele profesionale la CNSAS și apoi să-i solicite verificarea declarațiilor. Dacă în 1994, prim-procurorul Radu Bodea și-ar fi exercitat atribuțiile de serviciu, ar fi stopat arestarea lui Pantea și implicit tentativa de omor, iar acum l-aș fi confundat pe procurorul orădean cu om cumsecade. După cum se fofilează, îi vine ca turnată școala legăturii cu securitatea de la Bran.
b) CSM nu vede art.7 alin. 1-4 legat numai de serviciile de informații actuale.
(1) Judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora şi personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii.
(2) Persoanele prevăzute la alin. (1) completează, anual, o declaraţie autentică, pe propria răspundere potrivit legii penale, din care să rezulte că nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii.
(3)
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării verifică, din oficiu sau la sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii ori a ministrului justiţiei, realitatea declaraţiilor prevăzute la alin. (2).
(4) Încălcarea dispoziţiilor alin. (1) conduce la eliberarea din funcţia deţinută, inclusiv cea de judecător sau procuror.

CSM nu recunoaște obligația magistraților de a depune anual declarațiile de la alin. 2, nu vrea să solicite CSAT verificarea de la alin. 3 și implicit nu a eliberat din funcție niciun judecător sau procuror în temeiul alin 4.
Disputa din februarie 2008, dintre Traian Băsescu și Lidia Bărbulescu, pe atunci membru și președinte CSM atinge câteva puncte sensibile.  Președintele declarase: 25% din magistraţi sunt din fosta Securitate. (aici) În 2007 se aflau în funcție peste 6000 de magistrați (3942 judecători și 2090 procurori)  Cu 1500  proveniți din fosta securitate, Traian Băsescu poate a exagerat, poate nu, dar să nu uităm că este președintele CSAT și vorbea după aproape 3 ani de la intrarea în vigoare a art. 7 din statutul judecătorilor și procurorilor, iar CSM nu găsise de cuviință să se lege de CSAT. Chiar dacă același text de lege prevede și posibilitatea ca CSAT să verifice din oficiu, sensul aplicării alin. 3 din art. 7 presupune să fie depuse  declarațiile anuale pe propria răspundere la CSM și apoi se poate proceda la verificarea acestora. Or, în HCSM de numire a lui Radu Bodea nu-i nici pomeneală de această declarație printre înscrisurile atașate”, iar CSM nu se arată interesat de această verificare. Pe lângă 25% proveniți din fosta Securitate, sunt evocați și 20% informatori. (Băsescu, declarația lui Nagâț). Plus acoperiții intrați după 1990, e de înțeles rezistența și nerecunoașterea legii în vigoare.

Traian Băsescu, despre credibilitatea pe verificate: 
„Este anormal ca puterea judecatorească să fie intangibilă din punctul de vedere al verificării relației cu Securitatea. Nu este posibil pentru că acest lucru o decredibilizează, faptul că se ferește să fie verificată.”

Reclame

Entry filed under: 7301634. Tags: , , , , , .

Cazul Panait, standard de lucru în „Cooperativa Avântul”(9) Fundătura care dă în „primăverii”

20 comentarii Add your own

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

  • 899,895 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te altor 2.359 de urmăritori

Follow Gradina de hartie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

  • 899,895 hits
Follow Gradina de hartie on WordPress.com

Feeds


%d blogeri au apreciat asta: