Dialoguri populiste uşor suprarealiste

11 ianuarie 2014 at 15:29 3 comentarii

Fantezie satirică necruţătoare. Inclusiv pentru autoare.

Invitaţi, domnii:

Bulieşiu, politician intelectual flotant penelisto-monarhist
Kalinka, personaj de animaţie evadat din realitate printr-o operaţie virtuală de sex
Mavrotica, artistă ciudată, adusă uneori la realitate de google
Nourishia, cotoroanţa din grădină
Lupe fitilistu’, tânăr veteran tatuat cu dreapta pe buca stângă
Tetea arsu’ de băşcălie, deocamdată indisponibil

precum şi:

Coţofana-smart, moderatoare cu bogată experienţă meteo

Figuraţie:  forţoşii de la FC-maidan, finii lui naşu’, câinii lui oprescu, etc

Coţofana-smart, într-o rochie casual de plajă:
–  Vă salut, stimaţi invitaţi, după cum constataţi, inclusiv în acest studio, ne aflăm într-un puseu de încălzire globală în plină iarnă. Sper ca asta să ne îndemne la vorbă.

Bulieşiu, galant, cu sigla peneleului înnodată la gât pe post de papion:
–  Ladies first … „flota”  ştiţi deja – cât am eu în custodie subiectul, nu-l las altcuiva. Am făcut din el un brand. Un brand de legendă, ca să reziste. Ca mamutu’ între gheţuri.

Coţofana-smart, vioaie:
–  Aşadar stimaţi invitaţi, azi vom vorbi despre succesele înregistrate în 2013 de cultura corupţiei politice de la noi. Doamnă, sau domnule Kalinka, fiindcă sunteţi demult cunoscut ca activist împătimit pe diverse bloguri, mă gândesc c-aveţi mai multe informaţii şi o să ne povestiţi şi nouă ce mai spun oamenii pe unde circulaţi. Pentru început, în această chestiune. Aţi auzit să mai fie şi alte mari instituţii corupte în lume, la fel de faimoase ca parlamentul nostru premiat în anul care tocmai s-a încheiat?

Kalinka, dregându-şi vocea, niţel răguşită, de bas-bariton
–   Păi, noi, câţiva dintre noi, vedem bine că uselimea călărind bizonul, a stabilit un record mondial în materie de corupţie. De-aia, odată cu useleul, pe cea mai înaltă treaptă a podiumului corupţilor trebuie premiată şi bizonimea- vreo trei milioane.

Coţofana-smart, cam nedumerită:
–  Aha, să-nţeleg că avem un popor cornut, paracopitat, îmblănit,  sau aşa ceva?…

Lupe, puţintel matolit, aplecându-se periculos, spre stânga:
–  Da, suntem neam de bizoni, ca dovadă că doar câţiva mai rezistăm în rezervaţie.

Coţofana, stăpânindu-şi uimirea:
–  Ce observaţie formidabilă! Eu zic c-ar trebui s-o  avansaţi într-o discuţie cu doamna Grophophini despre eventuale proiecte turistice, deşi deocamdată pare că  nimeni n-are timp şi chef să mai facă treabă pentru fondurile structurale oferite de UE.

Coţofana-smart, curioasă:
–  D-na Mavrotica, după felul în care dădeaţi din cap adineaori, am impresia că împărtăşiţi pe deplin opiniile d-lui Lupe, chiar mai mult decât le crede el însuşi, aşa că vă-ntreb şi pe d-tră, ce părere aveţi despre poporul din care bănuiesc, facem toţi parte?

Mavrotica, uşor intimidată şi niţel arţăgoasă:
–  Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane, atâta am de spus! Nu-ncercaţi, că nu scoateţi mai mult de la mine acum. Dacă ştiam c-o să mă întrebaţi aşa ceva, dădeam o raită pe google înainte de emisiune şi veneam cu păreri personale mai cuprinzătoare.

Kalinka, scoţând limba la moderatoare:
–  Subscriu, 100%!  În ciuda unor diferenţe izbitoare de opinii, astea-s şi părerile mele, madam. Bizonul spălat latrinar trebuie urgent ştampilat, exilat, băgat în vagoane şi expediat direct în preeria rusească, că acolo e locul lui, n-are rost să mai explic de ce…

–  Aveţi o limbă foarte sugestivă, domnule sau doamnă Kalinka, o-ntrerupse Coţofana, aş putea să mă supăr dar curiozitatea, acest defect deontologic care mă ţine-n priză şi legată la pământ, nu mă lasă. Şi-n plus, se face tot mai cald! Domnule Bulieşiu, haideţi odată cu flota aia, scoateţi mamutul din legendă şi din gheţuri- că ne topim aicea!

– Asta-i emisiune? Zero barat, hai, liberarea, tună Kalinka acoperind o sirenă smurd care trecea prin zonă. În ţara asta, ca să n-o mai lungim aiurea, ori eşti băsist ori eşti jeg. Adică lichea, aşa cum au zis-o explicit cei mai luminaţi intelectuali ai neamului.

–  Mă derutaţi, zise niţel panicată Coţofana-smart, ştiam că iluminaţii aceia s-au delimitat de preşedinte, au fost şi nişte declaraţii publice. Plus că şi io am rude şi prieteni, aşa, mai sceptici, mai puţin extaziaţi care, vă jur , nu-s lichele. Pe la d-tră, prin vecini, n-aveţi? …Doamna Nourishia, n-aţi scos o vorbă ori n-aveţi chef de conversaţie, ori, ca să fiu delicată, vă consideraţi mai informată-  decât convivii emisiunii noastre?

Domnul Bulieşiu, satisfăcut:
–  Însfârşit, doamna Coţofana, aţi atins şi subiectul meu: flota. Leitmotivul carierei mele de intelectual uselist! Aş face un documentar dar nimeni nu bagă bani în aşa ceva! Rămâne să repet, cum mă ştiţi din campanie, până pricepe tot băsistul: licheaua a furat flota. Cu asta i-am pus pe gânduri chiar şi pe intelectualii de care vorbiţi, poate de-aia nu-l mai vor. Deşi după mine, încă mai am de lucru până o să-i conving definitiv…

Lupe fitilistu intrând pe neaşteptate în formă:
– Madam Smart,  n-arătaţi rău în costumul ăsta avangardist dar, dragă, dă-mi voie să-ţi spun că dacă nu dai mai multă atenţie comentatorilor intelectuali pragmatici ca noi care pot şi ştiu cum să atragă lumea spre valorile capitalismului, cu părere de rău, eşti retrogradă. Fără o motivaţie de dreapta, măsurabilă în ceva de băgat în traistă, în buzunar ori în bancă, n-o să ieşim din socialismul lichelelor, asta trebuie să i se explice bizonului în fiecare emisiune pe care o faceţi. Chiar şi în cele  paranormale. E nevoie de emancipare, degeaba eşti smart dacă nu lămureşti boborul de unde-i vine binele.

Zăduful creşte, moderatoarea se face că n-aude. Dispare câteva clipe şi revine în bikini. După ce se dă discret cu o cremă de protecţie solară deschide larg ferestrele. Dinspre primărie se aud lătrături furioase iar din zona FC-maidan, fluierături şi aplauze.

Coţofana-smart, destinsă:
Ia uite, stimaţi invitaţi, ne-am luat cu una cu alta şi niciunul dintre noi n-a observat doamna Nourishia a dispărut! O fi şters-o în pauza de publicitate? Nu ştie nici echipa tehnică! Îmi pare rău, voiam să-i cer în finalul emisiunii un sfat personal. N-am apelat la Dănuţ Colegică din America, că n-am îndrăznit! Poate-mi daţi voi o idee: ce să-i spun bunică-mi din Pungeşti? Că de când nu poate ieşi pe poartă fără voie de la jandarmii lu’ ponta, iar utilajele alea huruitoare îi scârmă la gardul casei, mă bate zilnic la cap. Zice că nu mai suportă capitalismul ăsta  care s-a abătut pe capul lor şi nu ştie ce să facă. Iar din familia noastră nimeni nu vrea să facă agricultură acolo. Să abandonăm locul? Că biata bunică-mea vrea să ceară azil politic şi nu ştie unde. Oriunde nu-s gaze de şist.

Tetea, de-afară, de sub fereastră:
–  Lăsaţi delicateţea, doamnă Coţofana, Nourishia-cotoroanţa a dat în mintea copiilor! E mai bine, credeţi-mă, pentru d-tră şi invitaţii d-tră pe care-i salut de aici, că n-a deschis gura! Să stea la ea-n grădină dacă-i dusă cu pluta, da’ asta să rămână-ntre noi…

Reclame

Entry filed under: 7301634, Ficţiuni satirice, grădina cu trufe.

Vizită de taină la clarvăzătoarea Plutonia Şşşşşt!…

3 comentarii Add your own

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

  • 899,904 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te altor 2.359 de urmăritori

Follow Gradina de hartie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

  • 899,904 hits
Follow Gradina de hartie on WordPress.com

Feeds


%d blogeri au apreciat asta: