Succese culturale ale miştopresei

17 Ianuarie 2014 at 09:38 27 comentarii

Zilele astea am zărit, în treacăt, în presă şi pe unele bloguri, reflecţiile obişnuite de mijloc de ianuarie privindu-l pe Eminescu. Cu puţine excepţii şi cu mici diferenţe de conţinut, subiectul este abordat în stilul miştopresă. Un Eminescu văzut prin lentilele reducţioniste şi prăfuite ale stilului aniversar de “calendar” ale activiştilor de la cultură e un subiect mişto, prin urmare. Restul nu contează. Nici poezie, nici jurnalism. Nici chiar normalitatea unei aniversări (Doar în diaspora, pe ici pe colo românii care se gândesc la România îşi aduc aminte, firesc, de Eminescu). O resursă culturală unică abandonată, pedepsită pentru greşeala de a fi fost transformată în statuie? …Sunt total de acord cu ofensiva împotriva clişeelor. Dar confuzia între clişeu, poet şi mit e altceva! Ghetoizarea creatorului modest şi genial şi a poeziei sale şi, prin asta, a mitului poetului creat de poezia sa în percepţia publică e o mizerie. Indiferent dacă e produsă cu bună ştiinţă, din prostie sau teribilism. Mai ales că Eminescu a fost extrem de puţin preocupat de propria persoană. Neîndoielnic a avut şi scăderi, normal să fie discutate. Dar fără a da curs nevoii de mitizare în sensul înfrumuseţării prin imaginaţie a relaţiilor dintre noi şi cu atât mai mult în raport cu creatorii de cultură, lumea noastră devine tot mai săracă, mai lipsită de orizont. Se declasează. Devine societatea lui cool şi a lui emo. Plus a elitelor snoabe şi a demitizatorilor care-şi fac singuri statui. Nu e de mirare că într-o lume ca asta, din “poetul naţional” doar viaţa sa rămâne un loc mai circulat, atâta vreme cât poate furniza subiecte de tabloid şi inspira ficţiuni de doi bani. Fie că e vorba de varianta ”poetul sifilitic” adoptată de unii, fie cea a “poetului asasinat” în accepţiunea altora. Marfă. Intr-o românie neghioabă, reînsufleţirea creaţiei trecute e o activitate nu tocmai rentabilă. Cu un aer prăfuit, de catedră de ţară rămasă-n urma civilizaţiei şi a progresului lumii la care aspirăm, marginalizarea ei e însă şi efectul unor atitudini gregare. Aşa că sub pretextul măturării „vechiturilor” şi a distrugerii idolilor de vitrină, aspiranţi dornici de a le ocupa locul sau doar vandalizatori de ocazie continuă, aniversar şi veleitar, sfărâmarea mitului. Asemenea unui sacrificiu, aproape ritualic, bi-anual, la jumătatea lunii ianuarie şi jumătatea lui iunie. Într-un malaxor mereu pe fază când e momentul de băgat marfă proaspătă prin diverse vitrine cu pretenţii culturale.

Entry filed under: 7301634, grădina cu trufe. Tags: , , , , .

Conferinţă motivaţională pentru reînfiinţarea revistei „Urzica” Un binom naţional paralizant: băşcălie&corupţie

27 comentarii Add your own

 • 1. Dragos Gros  |  17 Ianuarie 2014 la 09:57

  Mereu accentul cade pe poezia lui, mai deloc pe activitatea sa prodigioasa de jurnalist. Se popularizeaza pana la suprasaturatie un portret care nu-i apartine lui Eminescu si nu se vorbeste despre omul-Eminescu, cel care n-a ramas in memoria contemporanilor doar prin iubirea pentru Veronica Micle.

  Apreciază

 • 2. noradamian  |  17 Ianuarie 2014 la 10:14

  Ziua bună! 🙂 Dragoş, aşa e! Din păcate, popularizarea la saturaţie a unui portret a devenit clişeu. Iar clişeele ca si intepretările miştocăreşti – care la rândul lor au devenit clişee- sunt forme de manipulare. Cu efect nociv asupra culturii.

  Apreciază

 • 3. Dragos Gros  |  17 Ianuarie 2014 la 10:20

  Servus, Nora! Eu incerc sa arat geniul adevarat al lui Eminescu, pregatirea sa exceptionala, dar si faptul ca era un tip vesel si brusc melancolic, o personalitate complexa, dar si un caustic deseori. Imi vin mereu in memorie vorbele pe care i le-a aruncat lui Lahovary: „Du-te-n ma-ta, n-o sa ma-nvete un grec cum e cu romanismul!”.

  Apreciază

 • 5. noradamian  |  17 Ianuarie 2014 la 10:25

  Dragoş,faină abordare! Am dat o fugă pe „Almanahe” şi am găsit, ca de obicei acolo, materiale remarcabile de citit şi aprofundat. Multzam 🙂

  Apreciază

 • 6. Dragos Gros  |  17 Ianuarie 2014 la 10:57

  Sarut mana, Nora! Imi fac datoria…

  Apreciază

 • 7. theo  |  17 Ianuarie 2014 la 19:25

  bunä,
  nimeni nu rämane in sufletul si mintea romanilor, indiferent cat de genial a fost, pt. cä s-au gäsit mizerabili care au manipulat istoria si pt. a castiga au inventat si hränit cu minciuni si urä
  altzi chiar dacä au stiut adevärul, au fost prea comozi sä iaSÄ
  IN STRADÄ; ca si acum.
  ar trebuii sä dea de pämant cu haita plagiatorului, altfel
  plagiatorul se aläturä lui putin pe neväzute:

  Apreciază

 • 8. theo  |  17 Ianuarie 2014 la 19:26

  IMI LIPSESTE BÄSCUTZÄ.

  Apreciază

 • 9. noradamian  |  17 Ianuarie 2014 la 19:48

  Seara bună! Theo, un sondaj recent arată că aproape jumătate din români sunt de părere că pe vremea lui ceausescu era mai bine. Cum se-ntâmplă de regulă, o altă parte din români- i-au etichetat ca „tâmpiţi”. Fără să se gândească că, dacă nu pot face bine, măcar să nu facă rău! Am spus-o şi o repet: cei care pun etichete de astea n-o să schimbe părerea „cretinilor”. Doar românii pot schimba situaţia- Dar nu cei care-i fac „cretini” pe alţii. Ăstia mai curând ne duc, cu ponta, la putin!

  Apreciază

 • 10. noradamian  |  17 Ianuarie 2014 la 19:52

  O părere similară la Teodor Tita:

  mi-e teribil de greu sa inteleg reactii publice de tipul „niste tampiti” in fata rezultatelor unui sondaj din care rezulta ca peste 40 la suta dintre romani cred ca se traia mai bine in comunism.

  ce spun reactiile astea? ca 40 la suta din populatia romaniei nu e capabila sa isi analizeze propria viata si sa traga concluzii. un soi de maimute fara liber arbitru si capacitate sinteza lasate in libertate doar prin forta imprejurarilor.

  nu si-ar pune unul o intrebare referitoare la sensul raspunsului aluia si cam ce se poate face sa reduci procentele respective. nu, alegem revolta ca n-au raspuns ca roboteii ca sunt fericiti si or sa fie maine si mai fericiti. pentru ca, nu-i asa, asta se asteapta de la ei.

  e infiorator de annoying aroganta asta de provincia provinciei. sunt sigur ca tot asa gandeste si nicusor constantinescu dar ala are macar bunul simt sa nu o spuna public

  daca cineva se ineaca in clisee, nu sunt aia de raspund intrebarilor din sondaje ci, culmea, chiar aia chemati sa inteleaga ceva din cercetarile alea.

  Apreciază

 • 11. noradamian  |  17 Ianuarie 2014 la 20:13

  45,5% dintre romani considera comunismul „un lucru rau pentru Romania”, in timp ce 44,7% sunt de parere ca regimul comunist a insemnat „un lucru bun pentru Romania”. „Campionii anticomunismului” sunt tinerii cu varste pana in 34 de ani, cu studii superioare, cu un venit mare. Ca regiune istorica, romanii din Banat, Crisana, Maramures si Transilvania dezaproba cel mai mult comunismul.

  Apreciază

 • 12. noradamian  |  17 Ianuarie 2014 la 21:22

  O piesă, la temă, superbă
  ( Tnx, Argri!)

  Apreciază

 • 13. Creanga  |  17 Ianuarie 2014 la 22:56

  Seara buna in gradina!
  Mihai Eminovici s-a nascut in decembrie 1949, asa spune G Calinescu in Viata lui Mihai Eminescu. Calendarul s-a schimbat in 1900 si ceva, asa ca 15 ianuarie a devenit 28 ianuarie. Cum o dai cum o intorci, nu s-a nascut pe 15 ianuarie. Oricum, astea sunt amanunte, nu e necesara o zi speciala pentru a-l aniversa, parerea mea.

  Apreciază

 • 14. Taiss  |  17 Ianuarie 2014 la 23:49

  cel mai indragostit cetatean roman,dar se axeaza prea putin pe patriotismul lui poate se face intentionat are citate celebre despre política si-a iubit tara cu nesat, a fost si va fii EMINESCU SINGULAR IMTR.O TARA CARE DUPA ATITA TIMP NU A INVATA SA-SI RESPECTE SI A<TALEZE VALORILE

  Apreciază

 • 15. noradamian  |  18 Ianuarie 2014 la 11:46

  Ziua bună! da, Crengulin, sunt convinsă că-n Anglia nu au loc sărbătoriri omagiale oficiale pentru Shakespeare si nici în Franţa pentru Victor Hugo în zile comemorative ( ca şi pentru alte repere culturale perene şi-n alte ţări ale bătrânului continent) În schimb acesti titani ai culturii sunt omagiaţi permanent şi natural prin felul în care opera lor este păstrată vie si înnoitoare de cultură.

  Apreciază

 • 16. noradamian  |  18 Ianuarie 2014 la 11:47

  Thaiss

  Ioan Slavici: „Eminescu era om de o vigoare trupească extraordinară, fiu adevărat al tatălui său, care era munte de om, şi ca fire, grădină de frumuseţe, şi ar fi putut să ajungă cu puteri întregi la adânci bătrâneţe dac-ar fi avut oarecare purtare de grijă pentru sine însuşi şi-ar fi fost încă [de] copil îndrumat a-şi stăpâni pornirile spre exces. El era însă lipsit cu desăvârşire de ceea ce în viaţa de toate zilele se numeşte egoism, nu trăia prin sine şi pentru sine, ci pentru lumea în care-şi petrecea viaţa şi pentru ea. Trebuinţele, suferinţele şi durerile, întocmai ca şi mulţumirile lui individuale, erau pentru dânsul lucruri nebăgate-n seamă. Ceea ce-l atingea pe el erau trebuinţele, suferinţele, durerile şi totdeauna rarele bucurii ale altora. De aceea, zicea el, că sunt multe dureri şi puţine plăceri – nu pentru el, ci pentru lumea oglindită-n sufletul lui. Nu l-au înţeles şi nu sunt în stare să-i pătrundă firea cei ce iau scrierile lui drept manifestare a fiinţei lui individuale. El niciodată nu s-a plâns de neajunsurile propriei sale vieţi şi niciodată nu a dat pe faţă bucuria izvorâtă din propriile sale mulţumiri. Flămând, zdrenţuit, lipsit de adăpost şi răbdând în ger, el era acelaşi om senin şi veşnic voios, pe care-l ating numai mizeriile mai mici ale altora. Întreaga lui purtare de grijă era deci numai pentru alţii, care, după părerea lui, nu puteau să găsească în sine înşişi mângâierea pe care o găsea el pierzându-se în privirea lumii ce-l înconjura. „Nenorocirea cea mare a vieţii e – zicea el – să fii mărginit să nu vezi cu ochii tăi, să ştii puţine, să înţelegi rău, să judeci strâmb, să umbli orbecăind prin o lume pentru tine pustie şi să fii nevoit a căuta afară din tine compensaţiuni pentru munca grea a vieţuirii.“

  Apreciază

 • 17. noradamian  |  18 Ianuarie 2014 la 11:54

  Despre Eminescu jurnalist se vorbeşte şi mai puţin( cum spunea şi Dragoş Gros. Şi când se discută, se pune-n evidenţă neapărat, îngroşat si rupt din context „şovinismulul si antisemitismul lui”.

  Un gând parcă transmis anume, societăţii actuale:

  Mihai Eminescu: “Nimic nu e mai periculos pentru constiinta unui popor decat privelistea coruptiei si a nulitatii recompensate”

  Apreciază

 • 18. Dragos Gros  |  18 Ianuarie 2014 la 12:13

  E frustrant sa vezi aplicate diverse sabloane considerate de referinta. Sa nu-l omagiem pe Eminescu, doar pentru ca alte popoare nu fac la fel, arata incapacitatea unora de a avea o perceptie personala in legatura cu un subiect dat. Conform acestor sabloane, ar trebui sa avem o perceptie anglo-saxona, latina generalista si, eventual, slava, toate astea simultan. Cei care fac asta dovedesc ca n-au inteles ca romanii nu pot simti frantuzeste, nemteste sau ruseste, iar perceptia tine exclusiv de simtire. Eu il consider pe Eminescu un titan al presei romanesti, un exceptional om de cultura si un poet de geniu. Ca poet, dar si ca orator, l-as pune alaturi pe Goga. Am avut si alti poeti de anvergura nationala, oameni de o sensibilitate exceptionala, dar lasati sa cada in uitare aproape. Sigur, regimurile comuniste au preluat si dus in derizoriu imaginea lui Eminescu, l-au marginalizat pe Goga si l-au exclus pe Radu Gyr, iar acum nu se face nimic, dar se comenteaza mult, ca e mai simplu. Am vazut un pretins om de cultura bagatelizandu-l pe Eminescu, retinand tendentios in ceea ce-l priveste pe Eminescu un antisemitism pe care „omul fara tara” nu l-a inteles. Epocile pot fi analizate si judecate prin ele insele si fara a le depasi, nu aducandu-le politic intr-o actualitate efemera.

  Apreciază

 • 19. noradamian  |  18 Ianuarie 2014 la 16:19

  Dragos, de acord cu tine: „epocile pot fi analizate si judecate prin ele insele si fara a le depasi, nu aducandu-le politic intr-o actualitate efemera”

  Apreciază

 • 20. theo  |  18 Ianuarie 2014 la 20:47

  SI EU SUNT NÄSCUTÄ PE 28 IAN;
  DAR ESTE MAI PUTZIN INPORTANT CAND ESTI NÄSCUT,
  de ce origini esti, desigur nu se poate compara, dar potzi sä-tzi iubesti tzara unde te-ai näscut, ai crescut, te-ai format, ai visat si dupä 40 de ani, cu aceias ardoare, cand esti in tarä, chiar nu-tzi dai seama.

  Apreciază

 • 21. noradamian  |  18 Ianuarie 2014 la 22:23

  Theo, sper să fie mulţi compatrioţi de-ai nostri cu suflete mari ca tine, la fel de statornici în iubirea pentru ţară oriunde s-ar afla.

  Apreciază

 • 22. noradamian  |  18 Ianuarie 2014 la 22:25

  Noapte bună!
  🙂

  Apreciază

 • 23. theo  |  18 Ianuarie 2014 la 22:29

  CU SIGURANTZÄ EXISTÄ MULTZI CEI CARE IUBESC ROMANIA

  SI CHIAR SUFERÄ F. MULT.VIATZA INAFARÄ NU ESTE ASA

  USOARÄ CUM ISI INCHIPUIE UNII.

  Apreciază

 • 24. Dora  |  19 Ianuarie 2014 la 14:36

  Sunt de acord cu opiniile voastre,dragi gradinari.
  Dragostea de tara si neam o porti in suflet pana la moarte,ori unde te-au tarat vicisitudinile vremii.

  Apreciază

 • 25. neax  |  19 Ianuarie 2014 la 21:40

  Hai că asta rezolvă multe:
  http://www.radiomozart.net/Pages/default.aspx

  Apreciază

 • 26. noradamian  |  19 Ianuarie 2014 la 23:04

  Seara bună! 🙂 Dora, multzam! Câteodată e bine de vorbit şi despre asemenea lucruri – aparent banale- care conferă rost vieţii. Fără statonicia apartenenţei, măcar în suflet, existenţei îi va lipsi mereu ceva fundamental

  Apreciază

 • 27. noradamian  |  19 Ianuarie 2014 la 23:07

  Neax, asta da rezolvare, mai bine zis sursă perenă de rezolvare!
  De ţinut aproape,
  tnx! 🙂

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

 • 896,323 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te altor 2.365 de urmăritori

Follow Gradina de hartie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

 • 896,323 hits
Follow Gradina de hartie on WordPress.com

Feeds


%d blogeri au apreciat asta: