Credit cu buletinul

19 Februarie 2016 at 12:30 Lasă un comentariu

Decembrie, 2014
Într-o democrație contrafăcută de păpușari cu expertiză, de regulă, liderii sunt preparați. Termenul de valabilitate al preparatului e discutabil. Mulți rămân ambalați și după ce conținutul expiră. Dacă se lucrează cu un mihalache (nume luat la întâmplare) succesul primar al preparatului pare sigur. Dacă ulterior preparatul nu corespunde, lucrurile nu se pot îndrepta prea repede! O schimbare poate veni doar prin societatea civilă, cu condiția predominanței elementului critic rațional față de masa de oportunism, idolatrie și inerție.

Liderii autentici sunt validați nu la început ci la sfârșit. Nu de fani, de chibiți și de aranjori, ci de necruțătoarea probă a timpului. Au șanse aceia care nu încurajează obediența preferând judecata critică, cei în stare să-și recunoască pe parcurs, greșelile, cei capabili să ia decizii neplăcute când e nevoie asumându-și riscurile scăderii de popularitate, cei care lasă ceva esențial pentru viitor. Până la validarea timpului, garanția unui leadership normal, neșantajabil, fără obligații înjositoare, depinde de o condiție esențială: desprinderea de păpușari și de orice dependență care le amenință rostul, fără teamă de inerentele fracturi.

 

Gradina de hartie

Împodobită ca un pom de Crăciun, imaginea urcată pe soclu de promotori-animatori e creditată, la nivel individual și colectiv, cu entuziasmul arzător al nevoii de altceva. Din acest moment  s-a deschis o linie de credit la care e înghesuială, mai ales la început. Și tot din acest moment, monopolizată de idolatri, nevoia rațională de lideri de valoare trece pe plan secund pierzându-și, treptat, parțial ori total, sensul proactiv. Cu cât e mai mare diferența valorică între personaj și imagine, cu atât piesa în care joacă are șanse mai mici să reziste chiar dacă inițial pare un triumf. Și cu atât mai puțin ca personajul de pe soclu să rămână acolo și după ce cade cortina. Să reziste la proba timpului.

Istoric vorbind, ca tribut al anesteziei de natură mitologizantă, pe de o parte, și al deformării de esență comercială, pe de alta, fenomenul poate fi controlat de titular doar dacă…

Vezi articol original 189 de cuvinte mai mult

Entry filed under: 7301634.

Alege, Mann… Ce mai fac puciştii patriei?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

  • 896,323 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te altor 2.365 de urmăritori

Follow Gradina de hartie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

  • 896,323 hits
Follow Gradina de hartie on WordPress.com

Feeds


%d blogeri au apreciat asta: