CRIZA. MANUAL de INTREBUINTARE.

Să-ncepem cu concepţiile. Câteva idei preluate dintr-un articol scris de Einstein(„Out of My Later Years (1950”) ar fi în măsură să ne facă sa privim lucrurile dintr-o perspectivă utilă şi motivatoare. Ca pe un moment de folosire a energiilor şi creativităţii în scopul reparării, refacerii şi construcţiei sociale-sconomice. Şi nu numai. Spune Einstein:
„…În perioadele de criză se nasc invenţiile, descoperirile şi marile strategii. Creativitatea se naşte din necesitate, precum ziua din noapte… Cine atribuie crizei eşecul respectă mai mult problemele decât soluţiile… Adevărata criză este cea a incompetenţei. Problema persoanelor şi a ţărilor este lenea şi indiferenţa pentru a găsi soluţii şi ieşiri din astfel de situaţii”.
Fizicianul Einstein însă, e contrazis din două vorbe de celebrul miliardar Vântu, bun cunoscător al realitaţilor locului şi timpului, care spune într-un interviu(Ez. luni 23 martie):
” Poate fi un guvern condus de Einstein, cu încă douăzeci de Einsteini mititei. Imposibil să rezolve ei criza, pentru că nu este generată de ţara noastră”. Concepţie unanim împărtăşită de grosul celebrităţilor aşa-zis moguliene şi a cercurilor lor politico-financiare.
Dacă ne-amintim, termenul „criză” cel mai frecvent refren media, de a doua zi dupa alegerile de la sfârşitul lui noiembrie 2008, a devenit tot de atunci ideea/dorinţa exprimată public, de a servi ca soluţie pentru căderea guvernului! O miză la vedere, asumată de noii intraţi în opoziţie, împreună cu cea mai mare a presei mogulilor.
O miză asociată tot de atunci cu obiectivul înfrângerii actualului preşedinte. „Pe Băsescu nu-l poate dărîma nimeni decât o criză foarte puternică”, spunea zilele trecute domnul Vântu cu un fel de admiraţie. Iată soluţia! Criza!! Catastrofa economică! Inseamnă că are cine să-i vină de hac şi lui Băsescu. N-au reuşit ei cu atâtea eforturi, cu finanţele cât un împrumut pe doi ani de la FMI, consumate vreme de aproape o legislatură? …Cât o criza dinainte de criză?… Uite că se-ntrevede o rezolvare! O chestie externă, cum zice domnul Vântu şi de aceea imposibil de contracarat chiar şi de douăzeci de Einsteini!
„Domnule Einstein, în condiţiile astea, ideile D-tră aici, n-au nici o relevanţă. Cum zicea domnul Vântu, nici douăzeci ca D-tră n-au ce face.” Altele sunt urgenţele şi priorităţile la noi! Le-a spus explicit şi domnul Crin Antonescu.
„Ai scăpat de om, ai scăpat şi de problemă!”
Nişte vorbe realiste, nu-i aşa? Înainte de dumnealui le-au rostit răspicat şi explicat cu patos, mulţi alţi domni şi doamne. Dar nici ei nu sunt primii! Mai-nainte, istoria le ţine minte, le-a zis Stalin.
Cât despre instrucţiunile de folosire a manualului, aici intrăm în domeniul altor domni, în primul rând al domnului Guşă.
Pe un subiect asemanator, si aici

Descoperă mai multe la Aventuri în grădina de hârtie

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

10 răspunsuri la „CRIZA. MANUAL de INTREBUINTARE.”

  1. „Noi suntem cei chemaţi să scoatem ţara asta din criză. Arătaţi-ne puţin mai mult respect”.
    Dixi……..un vânt.

    Măi să fie!! Cine l-a chemat pe ăsta?! Eu? Tu? Noi? Voi?
    Ce canalie! Îşi bate joc de noi şi pretinde ritos „mai mult respect”.
    Respectul nostru ar fi o jutiţie oarbă şi la răcoare cu chemaţii cârpei kagebiste.

    Apreciază

  2. fini, servus!
    Acest domn sugerează, de fapt, cum trebuie folosita criza:
    poate si in sensul de a fi luat in considerare de stat,dar, mai curand, ca oportunitate de exploatare a nemultumirilor sociale, a manipularii lor prin media. Un prilej de a scapa de guvern/Basescu.
    Un fel cu totul diferit (dupa cum se vede) de a vedea folosul crizei decat cel a lui Einstein(sau presupus a fi al lui)
    🙂

    Apreciază

  3. Astia ar vrea sa-si faca de cap si noi sa ne facem ca nu-i vedem . Tocmai am pus pe blog o chestie privitoare la noul totalitarism, cel inversat. Mult mai diabolic, fiind impersonal, fara un exponent identificabil.

    Apreciază

  4. Riddick,
    e bine spus totalitarism inversat!… Un totalitarism curatat, desigur, de ideologia de trista amintire!…Daca am fost atenti la tot ce s-a petrecut in trecutul recent, acesti pseudoexponenti ai unui stat pe care , in mare parte , l-au insfacat fraudulos, sunt inversunati demascatori ai ideologiei totalitariste!… Ceeace ingreunează teribil,perceptia corecta a analizelor istorice necesare, facute de pe pozitii stiintifice.
    Uzurpatorii acestia de valori politice, civice si materiale, din pacate nu duc lipsa de sustinatori/mercenari. Care consuma resurse uriase ca sa le acopere malversatiunile publice! Din fericire, cum ai remarcat si pe blogul tau, cu cifre, fara sa faca cine stie ce branza, 🙂

    Apreciază

  5. Se vede ca gandirea speculativa care generează dezastre financiare, FNI-uri etc. aceeasi a baietilor destepti de aici cu a unor bosi din vest “producatori de crize” e identificabila,mai ales in situatii dificile prin aroganta si cinismul acestui gen de personaje care se vad:
    deasupra noastra( “trebuie sa fim fericiti ca ne sunt concetateni”)
    deasupra statului, in care are oameni cumparati( “normal, daca statul e prost si se lasa furat”)
    deasupra lui Einstein 🙂

    Apreciază

  6. CRIZA actuala se va extinde atata timp cat cei ce taiesc din fondurile publice
    sant mai numerosi decat cei ce le furnizeaza.In budism se spune ca cel ce
    NAZUIESTE spre cunoastere trebuie sa fie la fel de INDARJIT ca un vierme ce
    roade un sicriu.Si eu spun ca ar mai trebui sa adauge trinitatea europeana:
    teza,antiteza si sinteza.

    Apreciază

  7. Ionut,

    sa speram ca se va gasi ac de cojocul lor.
    Intai unul, apoi altul, pe urma mai multi…

    Apreciază

  8. I appears that you’ve put a good amount of effort into your article and I require a lot more of these on the web these days. I sincerely got a kick out of your post. I do not have a bunch to to say in reply, I only wanted to register to say tremendous work.

    Apreciază

  9. Do you earn decent money from this blog or are you doing it just for fun?

    Apreciază

  10. […] mititei. Imposibil să rezolve ei criza, pentru că nu este generată de ţara noastră” (aici) O opinie a d-lui Vântu din 2009 tacit împărtăşită, cu  speranţă, de grosul celebrităţilor […]

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Aventuri în grădina de hârtie

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura